Renovera klimatsmart – tips som gör det möjligt!

Är det dags att renovera huset eller lägenheten? Vill du fräscha upp ditt boende på ett miljövänligt sätt? Då har du kommit helt rätt! Naturligtvis finns det en mängd olika tips och aspekter du kan tänka på. Följ med oss in i renoveringsdjungeln, så får du garanterat en del användbara tips att ta vara på!

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi gjort en lista över olika råd du kan använda dig av för att renovera, utan att en negativ inverkan sker på miljön. Det finns mycket du kan göra, som att köpa begagnade möbler eller skänka dina gamla möbler och utriven köksinredning till någon annan som kan få användning för detta i sitt hem.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Samtidigt finns det naturligtvis också miljötips som är lite svårare att följa, eftersom de kräver byte av exempelvis golv. Har du en renovering inplanerad rekommenderar vi verkligen att du tar dig en titt på våra tips och följer de du kan!

Spara pengar och inred klimatsmart med begagnade möbler


Det kanske enklaste och mest självklara du kan göra för att vara snäll mot miljön är att köpa begagnade möbler. Second hand och vintagevaror har länge varit ett populärt val vad gäller kläder, så varför inte kolla upp om det finns fina möbler på blocket eller Erikshjälpen? På auktioner har man länge sålt begagnade möbler. Att möbeln är gammal innebär inte automatiskt att den är sliten och tråkig. Second hand-butikerna har naturligtvis kvalitetskrav på varorna som mottas. Priset varierar naturligtvis, men du kan  faktiskt hitta riktiga fynd på sidor som eBay och Myrorna! Att köpa använda möbler är ett av de enklaste sätten att ta vara på miljön, så varför inte göra det när andra alternativ kan vara betydligt mer komplicerade?

LED-belysning istället för glödlampor

Belysning står för cirka 15 procent av den genomsnittliga konsumentens energiräkning. Den siffran kan lätt minskas om du byter ditt belysningssystem från glödlampor till lysdioder. Glödlampor omvandlar bara 10 procent av den elektriska energin till ljus, medan resten försvinner som värme. Därför är de inte särskilt effektiva, även om de skapar ett skönt och varmt ljus hemma. Och de kostar en hel del. Lysdioder, å andra sidan, kräver en jämförbart liten mängd energi och är en mycket mer hållbar källa till belysning hemma. De fungerar bra som infälld belysning och kan vara i upp till 22 år. Det är väldigt enkelt att byta ut glödlamporna och därmed göra ett miljövänligt val, vilket är ett stort plus.

Miljövänlig färg – så klart!

målar staket

Marknaden för miljövänlig färg har ökat betydligt och konsumenter har nu många olika val när det gäller färger utan VOC, det vill säga, färger utan kemiska ingredienser som avdunstar i atmosfären när färgen torkat. Dessa färger fungerar lika bra som konventionella produkter. De ger bra färg, täckning och hållbarhet utan några av de skadliga lösningsmedlen som tillsätts i de giftiga färgerna. Miljövänliga färger är inte bara skonsamma mot naturen, utan även för din hälsa, eftersom en del färger innehåller kemikalier som utsöndras i luften du andas in. Fråga därför i butikerna vilka typer av miljövänliga färger de har och jämför gärna mellan de olika butikerna innan du bestämmer dig. Det är inte svårare än så!

Energisnåla badrumsapparater

Din toalett använder mer vatten än någon annan hushållsapparat – upp till 30 procent av det totala vattnet som används i hemmet med lite mer än 13 liter vatten per spolning. Om du funderar på att renovera ditt badrum kan det därför vara en bra idé att ersätta din toalett med en miljövänligare modell som använder mindre vatten. Även om du redan har en sådan toalett kan du minska vattenförbrukningen ännu mer genom att installera ett dubbelflöde (en knapp för vätska, en annan för fast avfall).

En dusch med lågflöde kommer också hjälpa dig se till att mindre vatten försvinner ut i rören under ditt hus varje morgon. Ju mer vatten du sparar, desto bättre tar du hand om jordens redan ansträngda resurser.

Återanvänd så mycket du kan

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Om du byter ut ditt kök kan du överväga att montera en återvinningsbar arbetsyta. Alltså en bänkskiva i återvunnet material. Flera tillverkare erbjuder numera skräddarsydda bänk- och arbetsytor av omvandlade avfallsprodukter som glas och betong. På samma sätt tillverkar vissa företag porslinsplattor gjorda av återvunna tv-skärmar och bilrutor, medan andra återvinner aluminium och cementplattor till väggar och golv.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Det finns med andra ord en mängd olika lösningar för dig som vill renovera, men samtidigt ta hänsyn till miljön. Våga tänka ett steg längre och leta efter det gröna när du ska byta ut inredning hemma.

Gröna golv – det finns!

Återvunna träbrädor har uppenbara miljöfördelar, inte minst som ett riktigt snyggt golv hemma hos dig. Brädorna är ofta riktigt robusta och relativt lätta att arbeta med samtidigt som de har en alldeles egen karaktär och fungerar lika bra som golv som väggpanel.

Kork är ett annat förnybart material som fungerar bra som golvmaterial. Visste du till exempel att ett och samma korkträd kan skördas för kork i över 200 år. Varje skördat korkträd binder även kol som finns i luften, vilket är bra för miljön. Sedan har korkmattan den utmärkta egenskapen att hålla värme, vilket inte är helt fel under de kalla vinterdagarna. Korkmattor ger även rum skön akustik, perfekt för dig som spelar mycket musik eller bara vill slippa eko i en annars minimalistisk inredning. Kork är dessutom mjukt att gå på och ganska elastiskt i sig som material. Det är även vattentätt och torkbart (perfekt om du har småbarn som spiller mat och dryck). Det är svårare att hitta ett mer hållbart och klimatsmart material att inreda med.

Gröna tak – det finns också!

Det är inte bara golvet som är viktigt för att isolera din bostad på ett klimatsmart sätt – naturligtvis spelar även taket en viktig roll. Du kan isolera ditt hem genom att installera ett litet grönt tak. Alltså ett tak med växter på! Gröna tak skapar inte bara ett litet mikroklimat, utan skyddar också ditt innertak. Det låter inte varmluft sippra ut hur som helst. Detta sänker alltså energikostnaderna eftersom torr jord är ett mycket effektivt isoleringsmedel mot både värme och kyla.

Med ett grönt tak kan du alltså hålla kvar värmen inomhus och sänka elräkningen under vintern. Vanliga, platta hustak och garagetak kan relativt enkelt omvandlas till levande, miljövänliga ytor i grönt. Lite roligare att titta på än tegelpannor.

Höj mysighetsfaktorn och sänk elräkningen med en eldstad

Något som är både mysigt och relativt enkelt är att skaffa en eldstad. Det kanske kan vara svårare att få till i en lägenhet förvisso, men bor du i villa och vill göra ett klimatsmart val som dessutom minskar elräkningen är en investering i en eldstad ingen dum idé.

  • Brinnande trä är ett hållbart sätt att värma ditt hem, förutsatt att du gör det ordentligt.
  • Öppna eldstäder är bara cirka 20 – 25 procent effektiva jämfört med moderna vedeldade spisar som kan köras med 80 procent effektivitet.
  • Om du har utrymmet kan en vedeldad spis med ackumulatortank värma upp ditt vardagsrum, ge varmt vatten till hela huset och dessutom koka vattenkokaren samtidigt.

Andra fördelar? Att bygga en eldstad kan öka värdet på ditt hus. Många tycker också att det blir extra mysigt i hemmet med en eldstad under vintern när temperaturen har sjunkit och snön lagt sig.

Fönsterisolering – spara energi

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Det finns flera olika typer av isolering som kan bytas ut till miljövänligare alternativ, inte minst isolering av fönster.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.
  • Enligt forskare går cirka en femtedel av hemmets uppvärmning förlorad. En stor del av värmen försvinner ut genom dåligt isolerade fönster.
  • Större delen av den varma luften tränger ut genom glipor i fönsterramen, snarare än genom glaset.
  • Effektiv isolering av dina fönster kan minska värmeförlusten med upp till 86 procent.

Se alltså till att isolera dina fönster eller investera i nya, tätare varianter som inte släpper ut varmluft eller in värme på sommaren när du vill ha svalt inomhus.

Om du har en brevlåda installerad på din ytterdörr eller öppna eldstäder kan de också bidra till värmeförlusten. Generella tips är därför att förstärka din ytterdörr och isolera din skorsten för att hålla kvar den varma luften inomhus.

Låt solen lysa upp ditt hem


ljusinsläpp från fönster

Sist men inte minst har vi ett enkelt och ganska självklart råd: välkomna naturligt ljus i ditt hem! Det sänker din elräkning samtidigt som ditt hem känns ljusare och härligare. Noggrant placerade speglar och reflekterande ytor gör det lättare för ljuset att fylla ett rum. Har du ett fönsterlöst rum som helt och hållet är beroende av elbelysning? Då kan du installera en så kallad “soltunnel”. Namnet kan låta lite konstigt, men en soltunnel är helt enkelt ett takfönster som byggs just för att släppa in extra ljus. Detta kan vara ett alternativ för dig som inte har tillräckligt många eller tillräckligt stora fönster i ett rum. Takfönster sätts in och monteras fast snabbt och enkelt av en hantverkare.

Så kan du undvika miljöförstöring

Precis som det finns en hel del miljövänliga material och tekniker finns det också en mängd som är raka motsatsen. Även om du följer tipsen ovan och väljer miljövänliga färger, gröna golv och eldstäder kan din renovering trots allt få en negativ inverkan på naturen. Vad bör du undvika om du vill renovera ditt hem på ett miljövänligt sätt? Det ska vi undersöka här nedan.

Hantera avfall miljövänligt

En renovering i sig är ett betydligt mer miljövänligt alternativ än att köpa en ny bostad. Därför skulle man kunna tro att bara valet att renovera är miljövänligt –  vilket det också är under vissa förutsättningar. Men en renovering kan innebära stora påfrestningar för miljön om du inte sorterar och gör dig av med avfallet på rätt sätt. Färger, tillbehör och andra ämnen som innehåller giftiga kemikalier är särskilt viktiga att lämna på rätt plats. Du får naturligtvis inte kasta giftiga kemikalier i din soptunna, så att de kan komma ut i naturen Om du anställer en hantverkare kan denna hjälpa dig med att städa upp efter renoveringen. Detta inbegriper att ta hand om restprodukterna. Vänd dig annars till ett miljörum eller en återvinningscentral där det finns kärl för de ämnen du vill kasta.

Återanvänd allt du kan

I praktiskt taget alla renoveringar blir du kvar med en del överflödigt material som inte använts. Istället för att kasta det eller låta det ligga och samla damm i förråd och garage är det ett bättre alternativ att använda dessa någon annanstans. Har du exempelvis färg kvar skulle du kunna använda det för att måla om staketet i trädgården eller fråga grannen om han eller hon kan ha nytta av det.

En av de viktigaste aspekterna i kampen för en grönare värld är återvinning, det vill säga, att du inte slösar med resurserna. Varför låta någon du känner köpa helt nya brädor i byggaffären när du har ett par liggandes i garaget? Använd allt som blir över någon annanstans i hemmet och om du själv inte har användning för det. Hör med andra om de skulle få glädje av det du inte behöver själv!

Skaffa en grön hantverkare!

Att du är en miljömedveten person som vill minska din renoverings effekter på miljön är fantastiskt. Det kan du komma långt med! Men om din renovering innefattar mer komplicerade aspekter som du inte klarar av själv bör du kontakta en hantverkare, helst en som i sin tur också är en miljökämpe, och kanske rentav en expert inom miljövänlig renovering. Detta kan vara till stor hjälp eftersom du kan få en mängd andra miljövänliga tips som du kanske aldrig har hört talas om tidigare.

Genom att anlita en grön hantverkare kan du vara säker på att samtliga parter som arbetar i renoveringen har en så kallad “grön mentalitet” och ni kan tillsammans hitta de bästa lösningarna. Inte bara för hemmet och plånboken, utan även för miljön.

Klimatsmart tänk i renoveringen redan från start

Som du läst finns det en mängd olika sätt att gå till väga för att förvandla ditt hem till en miljövänlig fristad för dig och din familj. En del tips är enkla att följa, medan andra kan vara mer komplicerade.

Hör alltid med en professionell hantverkare eller snickare innan du bestämmer dig för att själv ge dig in i komplicerade renoveringsprojekt. Att göra misstag som senare behöver åtgärdas är varken snällt mot miljön eller plånboken. Se över din ekonomi, planera din tid och hör med en expert för att verkligen lyckas med ditt projekt. Lycka till!

Läs mer: Så lyckas du med din renovering