Renovera huset – och öka värdet!

Om du står inför en husrenovering och väger för- och nackdelar när det gäller saker att göra själv eller att anlita hjälp, så finns det några goda råd att ta del av. En renovering är ett säkert kort för att kunna sälja ditt hus till ett fördelaktigt pris längre fram. Därför bör du renovera så smart som möjligt för att få ut bästa möjliga penning för ditt hem.

Vill du ge ditt hus ett lyft och samtidigt kunna sälja med stor vinst i framtiden? Då är en renovering en bra investering som definitivt lönar sig i längden. Dock ska du veta att en renovering ofta kräver en ganska hög finansiell insats. För att få ned kostnaderna kan du givetvis utnyttja ROT-avdraget med 30 procent och/eller fixa saker och ting på egen hand. En renovering tar ofta ganska mycket tid i anspråk men kan samtidigt vara väldigt roligt att pyssla med. Ju händigare du är själv, desto billigare blir din husrenovering. Vissa moment bör emellertid överlåtas till en fackman om du själv inte arbetar som sådan.

Här tipsar vi om renoveringsmoment för hemmafixare, respektive saker som bör eller måste utföras med hjälp. Du får även andra renoveringstips som lönar sig i längden.

Första momentet – bekanta dig med ditt hus

modernt hus i både trä och tegel

Ibland kan det vara svårt att veta när och hur du ska börja. Äger du dessutom ett gammalt hus, kan det verka extra knepigt att veta vilka moment som bör tas itu med först. I värsta fall tar du dig för pannan och skjuter upp hela renoveringen till ett senare skede. Misströsta dock inte, om du lär känna ditt hus ordentligt så går planeringen av hela renoveringen lättare. Att renovera i rätt ordning gör att du slipper extra kostnader och kan organisera vad du själv kan göra och vad du behöver hjälp med.

Leta runt i arkiven för att ta reda på så mycket som möjligt

Varje hus har sin historia, även om huset är relativt modernt. Genom att läsa om husets byggnation, tidigare ägare, färgsättningar och planritningar m.m, så får du ett hum om hur du kan renovera i dagsläget. Var kan du då ta del av dessa fakta? Det finns flera ställen dit du kan bege dig eller gå in på hemsidor för att leka husforskare.

  • Lantmäteriet
  • Riksarkivet
  • Hembygdsföreningar

Om du vill renovera upp ett äldre objekt men samtidigt bevara den gamla andan, så är dessa tre källor ett ypperligt val. En annan bra källa är Länsmuseet där du bor för att få tips om hur du renoverar ett äldre hus men bibehåller karaktären. Många köpare faller nämligen för just hus som har ett kulturvärde men som samtidigt har den modernitet som krävs.

Läs mer: Äldre hus ska renoveras varsamt – behåll karaktären!

Gör det själv eller instruera dig för en säkrare renovering

Oavsett om du väljer att ta tag i vissa eller alla moment själv eller inte, så kan det vara värt att informera dig om hur du går tillväga. I bästa fall får du mer kontroll över dina hantverkare och snickare som utför arbetet, så att du vet att de gör sitt jobb korrekt. Det finns många kurser att ta för att bli en mer inbiten hemmafixare, bland annat följande:

  • Fönsterrenovering
  • Takläggning
  • Snickeri
  • Tapetsering o.s.v.

Kanske känner du en person som själv arbetar som hantverkare. All den information som denne sitter på kan vara värd att dela med sig av, så var inte rädd för att fråga hur saker och ting bör utföras. Kanske du kan följa med på ett av hans/hennes privata projekt och lära dig mer.

Läs mer: Ska jag renovera eller köpa nytt?

En lyckad renovering – tre grundtips

När du och ditt hus har blivit kompisar och du har den nödvändiga information som ligger till grund för en hundraprocentig uppfräschning, så kan planeringen börja. Men innan du börjar författa dina kommande sysslor och pränta ned dem på papper, är det värt att poängtera tre viktiga saker.

Låt det få ta sin tid

Självklart ska din renovering inte ta år att genomföra men den måste ändå få ta den tid som krävs. Om du inte förhastar dig utan skyndar långsamt så är chansen att jobbet blir perfekt och att kostnaderna håller sig inom dina budgetramar. En renovering ska dessutom vara rolig att genomföra – kanske till och med länka samman familj eller relation på ett helt nytt plan genom att lära dig vikten av samarbete.

Ta dig inte vatten över huvudet 

kvinna står ute i regnskur

Även om du kanske är ivrig och beter dig som en unge i en godisaffär när renoveringen startar, så gäller det att behålla din realism och ditt sunda förnuft. Påbörja inte fler saker än du orkar att slutföra. Då riskerar du ett halvfärdigt projekt med material som ligger och tar upp plats istället för att komma till nytta.

Renovera efter säsong

Även om renoveringslusten kan ta fart när som helst på året, bör du planera efter rätt årstid. Ska du måla om ute eller lägga tak, bör du vänta till den torrare årstiden som vår och försommar. Då torkar allt fortare och det är behagligare för dig att vistas utomhus. Du kan givetvis använda din eventuella verkstad till att göra saker under regnigare och kallare perioder, såsom att renovera fönster och dörrar eller snickra på detaljer.

Möjliga renoveringsmoment för gör-det-självaren

Om du vill strama åt din budget eller helt enkelt vara mer delaktig i din egen renovering, finns det saker du kan göra helt på egen hand. Vissa moment bör dock överlåtas till en yrkesman. Elinstallationer och VVS-jobb måste du vara yrkesskicklig för att klara av, annars måste du anlita en firma som tar över ansvaret. Andra delmoment i renoveringen kan du själv ta hand om. Dessa är följande:

  • Rivning av gammalt kök
  • Kaklande av badrum eller kök
  • Tapetsering
  • Ommålning
  • Renovering av fönster eller dörrar
  • Takläggning (se dock till att läsa på ordentligt)

Läs mer: Så renoverar du dina innerdörrar (steg-för-steg)

Fel som försäkringen inte täcker

Det går inte att repetera detta tillräckligt många gånger – om du utför arbeten som ligger utom din kontroll och som tvunget måste vara utförda av yrkesmän, kan du gå miste om täckningen av dessa fel i försäkringen. Ett exempel är om du har egenkopplat din el eller trixat med rören. Det kan också gälla om du är en ny husägare som köpt ett hus där den förra ägaren har lekt runt med kopplingar och annat i hopp om att undvika höga hantverkskostnader. I värsta fall kan då ersättningen utebli. Är du helt ovetandes när du köpte huset och en skada inträffar, så har du ofta rätten på din sida. Men du gör givetvis rätt i att kolla upp hur alla dessa moment är utförda först. Man kan aldrig vara nog försiktig.

Läs mer: Försäkringar du måste ha när du totalrenoverar huset

När du behöver anlita proffshjälp

Vissa saker bör du helst inte ge dig på själv. Det kan dessutom vara rent olagligt och gör du fel täcks inte dessa av försäkringar. Det kan stå dig dyrt i slutändan, så se till att vara smart från början. När är det då dags att lyfta telefonluren, beställa in offerter och ta dit en hantverkskunnig person eller en installatör?

  • Vid elinstallationer
  • Vid kontroll av eldstäder
  • VVS-arbeten när det behövs rörmokare och funktionskontroller
  • Mögelsanering
  • Fuktmätning och kontroll av husets status

Glöm inte att tala med din kommun inför större planer

Har du en önskan om att skaffa bergvärme, borra en brunn eller liknande, så måste du alltid kolla med kommunen och se över detaljplanen först. Utanför din tomt så kan det vara förbjudet att göra vissa saker. Kommunen kanske också har planer i åtanke som till och med gynnar dig, så att du slipper investera i det själv.

Ta hjälp av en mäklare om du är osäker

Oavsett om du är ägare av ett hus eller en bostadsrätt, så kan det vara värt att få råd när det gäller renoveringar. Särskilt om du står inför ett beslut att sälja huset. En mäklare vet ofta vilken typ av renovering som är smart att göra och vilken som du bör avstå ifrån. All denna fakta är beräknad utifrån område, hur mycket ditt hus är värt, med mera. Att rådgöra med en mäklare är en särskilt bra idé om du har en tanke på att ge dig på lite dyrare projekt. Vid mindre husrenoveringar där det är uppenbart att vissa saker behöver bytas ut eller målas om, så brukar rådgivning inte behövas.

Bli en smart hussäljare – renovera inför framtiden 

I mångt och mycket gör du säkerligen renoveringen för dig själv, men någonstans i bakhuvudet finns också tanken på att ett renoverat hus ger bättre vinst. Detta är helt naturligt och bör inte underskattas. Ett hus som är bekvämt att flytta in i, gör också köparen beredd att betala mer. Vissa saker är prioritering när man renoverar inför en framtida husförsäljning. 

  • Badrum
  • Kök
  • En fin trädgård
  • Fräscha ytskikt
  • Bra isolering

Med detta sagt, behöver du emellertid inte bemöda dig med en helrenovering om du inte tycker att det behövs. Speciellt när det gäller lite äldre hus finns det också många köpare som gärna vill kunna sätta sin egen prägel genom egen renovering. I många fall räcker det att du gör det väsentligaste som ändå gör huset beboeligt, men på samma gång ger det lite karaktär. Gör hellre lite mindre än att kosta på en totalrenovering om du ändå vill sälja inom en snar framtid. Här nedan följer tre tips på vad många köpare uppskattar när de är husspekulanter. Här kan du göra mycket själv och på så vis spara tusenlappar.

Så fixar du till badrummet

Badrummen är ofta A och O. Det är också ett av de viktigaste rummen när man flyttar till ett nytt hus/ en ny lägenhet. Även om resten av huset behöver förbättras, så är ett någorlunda fräscht badrum nyckeln för att man ska kunna bo där samtidigt som man renoverar. Även köket bör fungera bra, men mer om det senare.

Fräscha fogar, en fungerande, ny toalett och ett snyggt kakel kan göra massor för helhetsintrycket. Ett vackert badrum fungerar också som inspirationskälla för att ge det övriga huset en dos harmoni och uppiffning. Se över att rören fungerar som de ska, att det finns rejält tryck i duschen och att fuktskador är som bortblåsta när en potentiell köpare tittar in. Mycket av detaljerna i ett badrum kan du göra själv, vilket bidrar till lägre renoveringskostnader.

Köket – hemmets hjärta

Det finns inte mycket som slår ett nyrenoverat kök – kanske med en vacker köksö i mitten, nya luckor och vitvaror och en modern spis. Om ditt hus är av gammal stil och till exempel har en vedspis, så kan du behålla den – men kanske mer som en klenod eller ett vackert minne. Våga ta vara på det gamla även om du sätter in nytt. Det ger en charm som är svårslagen och som helt nya prylar ofta har svårt att mäta sig med. Ett kök ska inspirera och skänka glädje till husägaren. Det är ett av de rum där du tillbringar mest tid. Så lägg extra mycket kärlek och tid på köket, så vinner du förmodligen din potentiella köpares hjärta på köpet.

Sätt färg på tillvaron

Det är förvånansvärt vad lite du egentligen kan göra för att ge ditt hus en helt ny känsla. Bara genom att måla om kan ditt hus få ett helt nytt utseende. Dock får du aldrig slarva med grundjobbet eller gömma skavanker när du målar om. Se först till att gamla hål är igenspacklade och att möglet har flugit sin kos innan du slänger på ny färg. Fasad, väggar, tak, fönster och dylikt bör alltid få sig en genomgång och en grundlig rengöring först. Men det går inte att sticka under stol med att en ny kulör kan ge ditt hus tillbaka ungdomsåren igen.

Till dig som har köpt eller vill köpa ett renoveringsobjekt – undvik fällorna

Hitintills har vi främst talat om den renovering du kan tänkas stå inför när husköpet är fullbordat. Men du som står där inför valet och kvalet att köpa ett hus med en lång historia, då? Hur ska du tänka för att husdrömmen inte ska gå i krasch?

  • Tala med besiktningsmannen innan köpet så att du förstår vad som gjorts.
  • Ta annars dit fackman innan köpet för att se att inga dolda fel finns gömda någonstans (el, skorsten, rör, fuktskador med mera).
  • Lukta dig till problem på visningen (fukt och mögel går att känna med hjälp av näsan).
  • Tänk med huvudet och fundera om du verkligen har tid och råd att ta dig an ett större renoveringsobjekt.

Vi önskar dig lycka till med ditt husköp, respektive renovering!

Läs mer: Så tjänar du pengar på din lägenhetsrenovering 

Här är Andra spännande hemmaprojekt:

Installera solceller på ditt tak, här han du se hur du väljer rätt solcellsleverantör, Eller om du bara vill se solceller pris kan du läsa mera här.

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om detta eller här angånde rotavdrag 2023 i samband med solceller.

Om du undrar vad kostar solceller så har renoveringguiden en text som vägleder till som ska köpa solceller till din villa eller fastighet.

Tips på kolla priser