Funderar du på att kanske renovera eller bygga om ditt garage? Eller vill du bara skapa lite bättre ordning och förvaring i garaget? Om du ska bygga om är det viktigt att du ser till att byggnaden verkligen uppfyller alla krav, samt att garaget kommer att kunna användas på det sätt du vill. Läs mer om val av material, förvaring och andra tips.
Likt flera andra husägare är du troligen mycket ivrig att sätta igång renoveringen, men det kan vara klokt att ta det lugnt och anlita hantverkare som verkligen kan sin sak. Att renovera garage kräver ofta en hel del mer arbete än vad många tror. Mycket kan gå fel, och det sker ofta när du minst anar det.
Vill du vinterbona ditt garage och skydda det mot fukt? Kanske behöver du byta ut din slitna, gamla garageport och dessutom byta ut golvet mot tåliga klinkers?
Här samlar vi en del tips som kan vara bra att ha koll på: allt från hur du väljer rätt garageport till hur du undviker fukt i utrymmet och ordnar med bra förvaring i ditt garage!
Väggar och golv – måla eller inte?
Många garage är kallförråd, och är alltså inte isolerade. Det gör att garaget kan bli fuktigt och kyligt när vädret slår om. Om du ska måla kan det därför vara klokt att välja färg som passar i våtutrymmen. Du bör grunda med våtrumsgrundfärg och sedan måla med våtrumsfärg. Om du har putsade väggar kan du låta dem vara som de är, men om du inte vill riskera att de smular, eller att ytan förstörs är målning att rekommendera.
Om du vill göra något åt golvet kan det vara klokt att antingen måla det i färg som är lätt att tvätta av, alternativt kan du också lägga klinkers på det. Klinkers är lätt att torka av om slask eller smuts hamnar på det. Dessutom tål det vanligen tung belastning, vilket ofta förekommer i garage. Klinkers blir alltmer populärt att lägga i just garage.
Dags för nya garagedörrar eller portar?
Har du kanske tröttnat på den gamla, trista, garageporten? Är det rent av så att du inte har någon garageport alls? Då kanske det är dags att införskaffa en port! Dessa brukar dessutom ge huset i övrigt ett rejält lyft. Men hur är det egentligen med garageportar, vilka är de vanligaste i dag och vad har de för olika egenskaper? Ska du välja en port med motor eller en port som skjuts upp i taket och vad skiljer varianterna åt? Här hittar du information om att byta garagedörr.
Fyra olika portar som dominerar marknaden
När du ska köpa en ny garageport bör du vara medveten om att det främst finns fyra olika modeller du kan välja mellan. De har alla fördelar respektive nackdelar, och detta bör du tänka lite extra på. Här i texten kan du läsa lite mer om alla dessa olika modeller. Detta kan hjälpa dig att komma fram till vilken port som passar dig och ditt garage bäst. De portar som är allra vanligast och som du bör ha koll på är:
- Takskjutportar
- Vipportar
- Slagportar
- Vikportar
Takskjutporten – praktisk
En av de allra vanligaste modellerna av garageport i dag är takskjutportar. Dessa består, precis som namnet antyder, av en port som praktiskt skjuts in under garagets tak med hjälp av skenor när du öppnar den. Detta kan vara behändigt om du inte har så mycket plats där du ska öppna garageporten. När det har snöat behöver du till exempel inte skotta varje dag bara för att kunna öppna garageporten, och dessutom behöver du inte oroa dig för att inte kunna parkera på din garageuppfart.
- Du kan enkelt parkera i garaget och slipper oroa dig för att porten inte ska kunna öppnas i snöväder.
- De kräver inte mycket plats – varken innanför eller utanför garaget
- Dessa takskjutportar är allt som oftast isolerade och byggda av en tunn typ av stålplåt.
- De brukar kunnas öppnas med fjärrkontroll och motor, något som underlättar en hel del eftersom du inte behöver lämna bilen för att öppna eller stänga garageporten när du ska åka iväg någonstans.
- En annan fördel med dessa portar är att de passar de allra flesta typer av garage.
- De fungerar också om du har ett dubbelgarage, men det måste finnas tillräcklig takhöjd för att de ska få plats.
Vipporten – vanligare förr
Just denna typ av garageport var mycket vanlig fram till 1980-talet, och det finns en hel del kvar av dessa eftersom alla inte har haft möjlighet att byta garageport ännu. I dag är det dock inte speciellt vanligt att köpa just vipport. Istället väljer de allra flesta som ska köpa en ny garageport takskjutportar. Det finns flera olika anledningar till detta, det kan till exempel vara så att du har dåligt med plats.
Om det är så att du har en vipport av äldre modell kan det vara bra att kontrollera att den fortfarande är säker. Fästen samt fjädrar kan då och då gå sönder eller skadas i takt med tiden, och då kan porten ramla ner, stänga sig eller klämma någon. När det gäller vipportar kan du dock inte bortse från att de också har en del fördelar. De har för det första väldigt få rörliga delar, och det innebär att det finns mindre som kan gå sönder på porten. Det är också mycket lätt att installera porten på egen hand. Om du letar efter den allra billigaste garageporten som går att finna kan en oisolerad vipport ofta vara det bästa valet. Portarna finns också i isolerade varianter, men det kostar lite mer att välja en sådan.
En vipport tar relativt stor plats både inne i och utanför garaget, och detta kan vara en av anledningarna till att den minskat i popularitet. Om det är så att du har ont om utrymme i garaget eller om du ofta behöver parkera framför garaget innan du öppnar porten är denna sorts garageport inte att rekommendera.
Slagporten – den klassiska
Om du vill ha en av de mest klassiska och kanske mest använda varianterna av garageport på ditt garage bör du definitivt välja en slagport. Dessa portar har två dörrar, och du stänger dem genom att låsa den ena med ett så kallat spanjoletthandtag.
Dessa dörrar har både fördelar och nackdelar:
- En fördel är att de absolut inte tar någon plats alls inuti garaget. Om du verkligen behöver allt utrymme i garaget till din bil, verkstadsutrustning eller för en hobby kan detta verkligen vara rätt port att satsa på.
- Precis som en vipport öppnas också en slagport utåt. Det innebär att du under vintern måste skotta framför porten för att kunna öppna den.
- Du måste dock ha en längre garageinfart eftersom att du inte kan parkera så nära porten.
Dessa problem slipper du till exempel med en takskjutport, som dock kräver högre takhöjd.
Vikporten tar liten plats
När det gäller vikportar tar de alltid minimalt med plats. Detta tack vare att de är mycket smidiga i sin konstruktion. De viks helt enkelt upp och kan lätt skjutas tillbaka in under garagets tak när porten ska öppnas. Vikporten har en mycket lätt vikt och är dessutom lätt att öppna med en hand. Det är dock viktigt att tänka på att garagets tak måste vara fritt för att du ska kunna öppna den helt, det gör att du inte kan förvara skidor, redskap och annat i taket.
Automatisk garageportsöppnare – en skön funktion
När det gäller de garageportstyper som nämns här kan de alla bli utrustade med garageportsöppnare som automatiskt öppnar porten. Du kan till och med montera dessa själv om du har en lite äldre garageport. Om porten är en slagport och har en saxarm är detta ofta mycket enkelt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är alla äldre portar eller dörrar som kan användas tillsammans med en dörröppnare. Ofta kan en återförsäljare av dessa produkter hjälpa till med bedömningen om en sådan öppnare kan fungera på den aktuella dörren eller inte.
Du kan smidigt och enkelt öppna porten från bilen och dessutom kan du parkera i garaget, helt utan att behöva gå ut ur bilen. Detta är både praktiskt och smidigt, särskilt om det regnar. Om du kan gå direkt från garaget till huset är det ännu bättre. Även om det råkar bli ett tekniskt problem med öppnaren finns det frikopplingslås som gör att du manuellt kan öppna porten för att ta dig in eller ut ur ditt garage tills dess att portöppnaren fungerar igen.
Så undviker du fukt i garaget
Det finns faktiskt många vägar som fukt kan ta för att komma in i ett garage. Om du har riktig otur kan detta leda till mögel eller olika typer av fuktskador. Men finns det något du kan göra? Hjälper det att installera en avfuktare i garaget, och vad blir det för pris på detta? En avfuktare kommer automatiskt att kontrollera luftfuktigheten i garaget, och när denna blir hög kommer avfuktaren att slås på.
När luftfuktigheten är 50-60 procent börjar det rosta i garaget, och om fuktigheten stiger till 75 procent kommer det att börja bildas mögel. Bilen har ett skyddande lager lack på sig, och detta brukar ofta inte vara det första som rostar. Verktyg är däremot mycket utsatta och det är ofta här du ser de första tecknen på att luftfuktigheten är för hög i garaget.
Vad kostar det?
Om du vill installera en avfuktare i ditt garage måste du vara beredd på att det kostar en del pengar. Ofta hamnar du runt 15 000 – 20 000 kronor. Om det är så att avfuktaren ska installeras i krypgrunden är detta ett mycket större jobb, och här får du räkna med att kostnaden hamnar på runt 50 000 kronor. Detta är dock ofta väl investerade pengar om du vill använda ditt garage mycket, och om du är rädd om din bil och dina verktyg.
Kan du göra något annat för att undvika fukt?
Om du ska bygga ett nytt garage eller är beredd att göra lite mer arbete på det garage du har kan du också vinterbona hela garaget samt installera någon form av värmekälla. Det fungerar oftast inte att bara isolera garaget eftersom luften fortfarande kommer att vara kall inomhus. Om du däremot bara installerar en värmekälla kan man verkligen säga att du eldar för kråkorna. All varm luft kommer bara att försvinna ut, medan kylan stannar kvar inne. Ofta kan avfuktaren ses som en långtidsinvestering och den tappar sällan i värde.
Vilken förvaring passar i garaget?
Trädgårdsredskap, bildäck, verktyg, gräsklippare, krukor, cyklar och möbler är bara några av alla de saker som ofta hamnar i garage av en eller annan anledning. Precis därför är det viktigt att du håller ordning i ditt garage. Ett praktiskt däckställ kan vara bra. Det finns också flera smarta vägghängare för trädgårdsredskap och annat som annars ofta lämnas stående mot väggen. Med dessa kan du frigöra en hel del golvutrymme.
Om du har många cyklar i ditt garage kan det också vara smart att leta efter vägghängda cykelställ. På dessa kan du smidigt och lätt hänga upp cyklarna i sina hjul. Med dessa slipper du oroa dig för cyklar som välter och som också riskerar att repa din bil eller liknande. I garaget är det dessutom smart att förvara olika saker i plastlådor med lock. Dessa stänger ute både fukt, lukt och skadedjur. Dessa är annars sådant som ofta kan uppkomma i just garage.
Bygg tillräckligt stort
Innan du sätter igång och bygger nytt garage eller börjar renovera är det bra om du funderar över hur mycket plats du vill ha och behöver. Du kanske vill ha bilen, redskap, cyklar och däck med mera i garaget. Det är behändigt att kunna samla allt på samma ställe, inte minst under vintertid. Se alltså till att bygga garaget tillräckligt stort redan från början. Det ger dig bättre förutsättningar att bli riktigt nöjd med utrymmet.
Läs mer: Välj rätt takpannor till ditt hus