Gör upp en detaljerad budget när du ska renovera

Man och kvinna diskuterar budget

Att renovera hemma har blivit en vanlig syssla hos många svenskar. Men för att göra det på rätt sätt och undvika fuskbyggen av hantverkare i gråzonen eller halvfärdiga projekt, så krävs det en grundlig planering och en strikt budget. Genom att skriva upp renoveringens alla delmoment och kostnader, så får du chans att slutföra ditt arbete utan större bekymmer. Lär dig mer här!

Att tänka realistiskt och samtidigt låta drömmarna bli verklighet är något som kräver planering och eftertanke och i vissa fall tvingas du kanske kompromissa. Detta betyder dock inte att du inte får ditt drömhus till slut. Du måste bara använda ditt sunda förnuft och hitta en balans mellan plånbok och önskemål.

Gör det enkelt för dig!

En budget är den absolut smartaste lösningen för att få ditt hus som du vill. När du har satt den totala kostnaden så kan du börja strosa runt i butikerna och jämföra olika produkter, beroende på vad som ska piffas upp i huset. Att jämföra priser är ett utmärkt sätt. Kanske du även kan hitta samma kakelplatta på nätet till ett billigare pris, eller så kanske du kan ta del av rabatter hos din lokala badrumsbutik?

Ett tips är att alltid ha en liten marginal att röra dig med. Oförutsedda utgifter brukar nästan alltid dyka upp. Även om marginalen inte är stor så kan den vara en räddare i nöden.

Att finansiera projektet – några exempel och tips

En viktig fråga som brukar uppkomma i samband med en renovering är hur den ska finansieras. Har du möjlighet att spara ihop till den på egen hand, så har du tur. Men ibland kan det också behövas hjälp för att täcka alla kostnader. Då kan ett renoveringslån sitta bra till. Idag finns många aktörer som hjälper till med sådana lån och ofta behövs inte heller någon säkerhet. Dock ska du alltid tänka på att ett lån skapar avgifter i form av räntor o.s.v. Därför gäller det att vara extra sparsam om ett lån skulle vara aktuellt. Detta tål att tänka på innan du bestämmer dig för att låna till din renovering.

  • Skaffa dig en noggrann uppfattning om vad projektet kommer att kosta
  • Jämför många banker och låneinstitut
  • Överväg alltid lånekostnaderna innan du skriver på och se om det är värt att ta lånet

Att renovera upp ditt hus kan emellertid vara ett mycket smart drag, trots att du kanske måste överväga ett lån. Ett nyrenoverat hus höjer nämligen värdet avsevärt och du kan gå med vinst när du säljer det senare.

Så mycket kan din renovering kosta dig

Ett renoveringsobjekt gör ofta att kostnaderna skjuter i höjden om du inte fixar allt själv genom din händighet. Detta kräver dock en stor kunskap så att ditt hus inte hamnar i värre skick än det var innan renoveringen. En totalrenovering av ett stort hus kan med hantverkare och allt, sträcka sig uppemot en kostnad på över en miljon kronor. Dock kan du komma ned i pris beroende på vissa faktorer.

  • Om huset är beläget på landsbygden istället för i stadsmiljö, är priset ofta mer fördelaktigt
  • En gör-det-självare kan komma ned i pris om byggvaror handlas på rea med mera
  • Lyxiga material gör det dyrare, men många snygga ”replikor” kan sätta en lika fin prägel på huset
  • Om du utnyttjar ROT-avdraget blir det billigare

Fyra fiktiva kostnader på olika renoveringar

En renovering innebär olika delmoment och det är av stor vikt att veta på ett ungefär vad dessa moment kan kosta. Det bästa är givetvis att begära offerter från ett flertal firmor för att göra den bästa affären.

  • Totalrenovering av yttertaket – cirka 100 000 kr för arbete (hantverkare), cirka 70 000 för material
  • Byte av fasad och tilläggsisolering  – arbete cirka 48 000 kr och materialkostnader cirka 57 000 kr
  • Byte av fönster och ytterdörrar – arbete cirka 53 000 kr och material cirka 125 000 kr
  • Byte av kök till 100% mellanprisklass  – arbete cirka 50 000 kr, material cirka 80 000 kr

Samtliga belopp grundar sig på ett stort hus och momenten inkluderar en totalrenovering från A till Ö. Priserna är dock beräknade utan ROT-avdrag (30 procent), vilket bidrar till att kostnaderna blir lägre. Alla arbeten är också utförda av hantverkare. Inom köksrenovering och andra moment går dock att göra en hel del själv såsom rivning och installation till viss del.

Läs mer: Så mycket kostar det att anlita hantverkshjälp

Några generella budgetråd för den nyfikne

Hur stor din budget är och vilka material som önskas, kan variera avsevärt från person till person. Men för att göra det en aning lättare för den ovane renoveraren, så kommer här några tumregler och riktvärden som kan vara värda att lägga på minnet när du gör ett större byggprojekt eller en större renovering.

  • En utbyggnad brukar kosta mellan 20 000 – 25 000/m2
  • En totalrenovering ligger på 15 000 – 20 000/m2

Detta är grova uppskattningar och den verkliga kostnaden kan både överstiga och understiga summorna, beroende på ett antal variabler.

Läs mer: Renovera huset – och öka värdet