Renoveringar kan ibland vara lite svåra att få kläm på. Vissa saker bör göras i ordningsföljd medans andra kan göras lite hipp som happ. Det gäller att ha all nödvändig information innan slipmaskinen åker fram eller penslarna köps in. Med den här guiden får du bättre koll på vad som kännetecknar en bra respektive misslyckad renovering.
Står du inför en renovering och funderar över några tips och tricks som kan göra den lyckad? Eller bävar du för att sätta igång, efter att ha läst några skräckexempel på misslyckade renoveringar? Lugn, med rätt information och en smula tålamod kan du göra ditt hus eller din lägenhet till den finaste i kvarteret. Det gäller helt enkelt bara att veta hur.
4 steg för en lyckad renovering
Det finns en hel del faktorer som spelar in när en stundande renovering står för dörren. För det första behöver du se över din budget och också kolla upp varifrån pengarna till renoveringen ska tas. Har du egna besparingar? Behöver du ett lån?
För det andra måste du se till att du har gjort planeringen som du ska. Detta är det andra momentet och bör inte slarvas med. Som steg tre gäller det att veta vilka moment du behöver anlita hantverkare för och vilka du kan göra på egen hand. Här gäller det att ha koll på saker och ting, då vissa installationer och kontroller är tvungna att utföras av fackman. Exempel på dessa är:
- Elinstallationer
- VVS-jobb
- Fuktmätning och status av huset/lägenheten
- Sotning och kontroll av skorstenen
Om vi nu går vidare till steg fyra, så är det material och inredning som du ska ta itu med. Detta är ofta det roligaste momentet där du får botanisera bland hyllorna eller ge dig ut i nätdjungeln för att hitta de prisvärda modellerna.
Som en sammanfattning av de 4 stegen:
- Budget och finansiering
- Planering
- Hitta hantverkare/göra själv
- Leta material och inredning
Rätt finansiering – ett nödvändigt ont
Visst är det kul att renovera. Bilderna av hur det kommer att se ut etsar sig fast på näthinnan och vill få dig att komma igång så snart det går. Men ingenting i livet är gratis och framför allt inte en renovering.
Hur du finansierar kalaset är viktigt att ha i åtanke så att du kan göra en hundraprocentig budget. Oavsett om du bidrar med egna ekonomiska medel eller om du tar hjälp av en bank för ett lån, så gäller det att vara återhållsam. Det är nämligen lätt att bli frestad och att pengarna sticker iväg lika fort som de kom in. Om du tillhör den vanliga skaran som inte har egna träd som det växer pengar på, så gör du rätt i att planera ordentligt. Då har du också svårare för utsvävningar och behåller ditt sunda förnuft. Detta smittar också av sig på renoveringen, då du låter saker och ting ta lite mer tid – en positiv aspekt.
Tips: Viktiga punkter att ha med i din budget
Planeringen – en svår nöt att knäcka?
Ju noggrannare du planerar, desto färre ting kan gå åt skogen. Det säger sig självt. Du behöver inte bli nitisk, men trots allt ha koll. En renovering utan planering är dömd att misslyckas. Gör en checklista innan du sätter igång och gå över alla detaljer och moment. Faktum är att en renovering kan behöva göras i en viss ordningsföljd – speciellt om det rör sig om en utförlig sådan. Dessa saker kan finnas på din checklista:
- Jag vet om det behövs bygglov eller jag har ansökt om det
- Jag har koll på finansieringen med ett renoveringslån/utökat bolån eller egen finansiering
- Jag har samlat in offerter från olika hantverkare samt kollat upp deras referenser
- Jag vet vilka åtaganden jag kan göra själv och hur jag gör dem
- Jag vet hur jag ska bo under renoveringen om jag inte kan bo hemma
- Jag har koll på arbetets omfattning och kan sätta en tidsgräns
Allt detta och lite till bör ligga till grund innan du påbörjar ditt renoveringsprojekt.
Läs mer: Fixa checklistan inför din renovering
Hitta rätt hantverkare – var alltid uppmärksam
Vi har nog alla hört talas om fuskbyggen och skräckhistorier med hantverkare som verkar ha varit lika insatta i projekten som en treåring. En dålig planering är aldrig bra, men inkompetenta hantverkare som tar betalt utan att jobbet blir korrekt genomfört, är en ren garanti på att du kommer att bli missnöjd. Du kan aldrig vara nog försiktig. Samla in ett antal referenser från intressanta firmor och be om en offert från dessa. Be att få se foton från deras tidigare arbeten och tala med tidigare kunder om möjligt.
Tips och råd: Undvik problem med hantverkaren
När det är dags att leta material
Nu kommer vi till det roliga – i alla fall enligt de flesta. Men även här gäller det att hitta prisvärda produkter eller kanske samla på dig rabatter och förmåner när du inhandlar material. Det vore ju bra om du i slutändan kunde lägga ned mindre pengar än vad du hade tänkt dig eller spara en slant till oväntade utgifter – vilket oftast uppkommer.
Vid materialsök gäller det att leka detektiv. Kika runt på nätet, ta en tripp till Byggmax, Bauhaus m.fl affärer och jämför priser. Inte sällan säljer de likadana produkter till olika priser.
Undvik dessa moment för en misslyckad renovering
Du kan säkert själv dra en hel del slutsatser från ovanstående rubriker men för att sammanfatta det hela och ge dig ytterligare kött på benen, så bör även denna paragraf läsas igenom.
- Det är av stor vikt att alltid kontrollera de personer som ska vistas i ditt hem under renoveringen, d.v.s hantverkarna. Har de betalningsanmärkningar? Är de registrerade för F-skatt. Vad har de åstadkommit i sin ”hantverks – och renoveringskarriär”?
- Underskatta aldrig planeringen – från kostnad till utförande och tur i ordningen
- Alla jobb behöver en utvärdering. Blev det som du trodde? Lät du dig övertalas i någon mån? Glöm aldrig utvärderingen och analysen.
Kännetecken för renoveringsmissar
Det finns mycket som kan få folk att spärra upp ögonen och ifrågasätta det faktum att du ens har renoverat. Som vad då, kanske du tänker?
- När du har glömt att ta dit en byggingenjör och hittar ännu fler saker som behöver rivas innan du bygger nytt. Ett exempel är när köksgolvet och väggarna ska göras om och du hittar andra saker du inte visste var tvungna att åtgärdas också. Köket kan då bli ett slagfält och du tvingas steka mat i tvättstugan.
- När ”sjuka hus” inte blir omhändertagna först p.g.a fukt. Att rätta till det är det första steget, annars blir renoveringen oändlig.
- Lathet. När planeringen gick om intet och du gav upp.
- När du tror att du är händig och vill ta på dig allt ansvar själv. Är du så duktig eller ville du bara imponera eller snåla in på kostnaderna? Tänk alltid efter först och granska dig själv.
Med en balans mellan sunt förnuft och känsla, blir din renovering förmodligen det bästa du har gjort.