Dåliga elsystem är en vanlig orsak till bränder. I gamla hus kan det alltså vara värt att byta ut elsystemet då det kan vara dammigt och farligt. En elrenovering kräver en mycket skicklig yrkesman eftersom det finns risker kring el. Läs mer om elrenovering här.
Är ditt elsystem i behov av förnyelse? Det kan vara klokt att byta ut det om du tror att det kan finnas risker att något skulle gå fel. Äger du ett hus som är mer än 50 år gammalt så kan det vara mycket smart att ta dit en elektriker. Om elsystemet aldrig bytts ut, det vill säga. En elrenovering kan dock kosta en slant, men är värt kostnaderna om man ser till riskerna som i sin tur kan stiga ännu mer om du låter det vara som det är. Du kan dessutom använda dig av ROT-avdraget, både om du bor i hus eller äger en bostadsrätt.
Så väsentlig är din el
Numera lever vi inte som förr med tända ljus, brasa och fotogenlampa. Dessa prylar har vi mer som mysiga tillbehör i dagsläget. Vi är med andra ord extremt beroende av vår el. När den slås ut så står vi lamslagna och har inte ens förmåga att koka en kopp kaffe. När dessutom det digitala med alla sina trådlösa nätverk och nya attiraljer, poppar upp en efter en, så gäller det att hänga med i utvecklingen.
Om du övertar ett gammalt hus finns det all anledning att se över det befintliga elsystemet. Du kanske inte är nöjd, eftersom de gamla ledningarna har svårt att göra sitt jobb. Eller så vill du helst inte riskera en eldsvåda på grund av uråldriga elkablar och ledningar som är i färd med att explodera när som helst. Därför bör du låta en elektriker göra en grundlig översyn. Detta görs till exempel med el-test och kontroller för att sedan eventuellt byta ut det existerande elsystemet.
Alla viktiga delar i ditt elsystem
Ett elsystem består av olika delar – elmätartavla, elcentralen, elledningar och strömuttag med flera. Alla dessa delar slits och nöts med åren och när de är över 50 år gamla är det hög tid att byta ut dem. Detta måste enligt lag utföras av en auktoriserad elektriker. En elrenovering består av 3 eller flera delmoment:
- Byte av ledningar
- Byte av vägguttag och strömbrytare
- Byte av elcentral och elmätartavla
- Eventuellt andra handlingar som komplettering av eluttag, elburen golvvärme etc.
Elrenovering – steg för steg
Det första momentet är att ledningarna byts ut. Elektrikerna bryter då strömmen och öppnar upp vägguttagen. De byter sedan ut strömbrytarna för att sist sätta dit jordade kontakter. Gamla hus har tendens att ha ojordade ledningar och man ska aldrig blanda jordade och ojordade i samma rum. Ett jordat system är betydligt säkrare än ett ojordat, men skulle du mot all förmodan vilja ha ett ojordat så är kostnaden ungefär densamma. Detta första moment kräver inte sällan flera elektriker, kanske 3 stycken. Dock tar jobbet kortare tid – cirka en hel arbetsdag.
Nästa steg är att sätta dit nya strömbrytare och eluttag, lamputtag och proppar. Även detta tar en hel dag och måste göras av två eller tre elektriker. Här kan du också satsa på designade strömbrytare som kan passa bra i nyare, respektive äldre hus eller lägenheter. De är dock lite dyrare.
Som sista steg har vi byte av elmätartavlan samt elcentralen. Detta görs i vanliga fall den sista dagen – oftast så byts hela elsystemet ut på tre dagar. Den sista delen är den lite enklare och fordrar bara en eller två elektriker på plats. Det är dock viktigt att allt testas ordentligt när hela systemet är klart.
Byte av elsystem – så mycket kostar det
Du har som fördel att använda dig av ROT-avdraget när du anlitar elinstallatörer. På så sätt får du 30 procent av priset avdraget. Att installera ett nytt elsystem kan kosta en slant och om du väljer den billigaste varianten sparar du egentligen inte så många tusenlappar – cirka 4 500 kronor. Här får du en fiktiv guide, om än en realistisk sådan på hur mycket tre dagars arbete kan kosta dig.
- Arbetstid: 64 timmar
- Debitering per timme: 650 kronor
- Total kostnad: cirka 60 000 exklusive ROT-avdrag
- Kostnad material och produkter: cirka 18 500 kronor
- Arbetskostnad: cirka 41 500 kronor
Extra tillägg enligt dina önskemål
Många husägare längtar efter golvburen värme, vilket då brukar kosta ytterligare 550 – 600 kronor per kvadratmeter. Detta kan göras samtidigt som den övriga installationen pågår. Men en ytterligare kostnad tillkommer för ingjutning och förarbete av de ytor som är aktuella.
Ett annat tillägg kan vara trådlösa brandvarnare eller installation av ett inbrottslarm. Då kan du få räkna med ytterligare 10 000 kronor i din budget för båda momenten. En vanlig brandvarnare är betydligt billigare, näst intill 80 procent.
Detta får du göra själv
Du bör aldrig trixa runt och leka med el om du inte är otroligt kunnig. Dock finns det vissa moment som du kan göra själv, men även här måste du vara skicklig. Du ska aldrig chansa eftersom det minsta misstaget kan få fruktansvärda och ödesdigra konsekvenser. Dessutom får du ingen ersättning på försäkringen om det framkommer att du har lekt elektriker på egen hand. Är du osäker så kan du läsa mer på Elsäkerhetsverket. Detta får du göra själv:
- Byta glödlampa
- Byta ut en trasig proppsäkring
- Byta delar i trasiga skarvsladdar
- Du får montera stickproppar och sladdströmbrytare
- Du får även byta strömbrytare och befintliga eluttag om dessa inte är högre än 16A som ligger i en egen dosa
Det finurliga med el-testet
Att be en elektriker göra ett el-test är en ypperligt bra idé. Det är nämligen det första som du kan göra om du inte riktigt vet om du är redo för ett elsystemsbyte. Genom detta test får du reda på alla fel och brister som ditt elsystem kan tänkas ha. Därmed är det inget tvång att vidta några åtgärder. Du kan därför få testet utfört för att sedan sätta dig ned i lugn och ro och fundera på hur du vill fortskrida. Om du emellertid vet med dig att ditt elsystem samlar damm och att det är lika gammalt som gatan, så brukar beslutet komma relativt snabbt. Då är det helt enkelt dags för att förnya det – kosta vad det kosta vill. Du ska aldrig leka med elden, har dina föräldrar förmodligen sagt till dig. Detta gäller även elen!
Läs mer: Köpa nytt eller renovera?