Det är mycket att tänka på och begrunda inför en renovering. Med en utförlig checklista är det svårt att glömma bort moment och viktiga punkter. Det kan tyckas lite trist att sätta sig och skriva ned allt steg för steg. Men tro det eller ej, det kommer att underlätta för dig och vara väl värt mödan.
Har ditt hus eller lägenhet renoveringsbehov? Då är det dags att ta tag i saken. För att undvika kaos gäller det att börja planera och inte minst att prioritera. Allt bör ske i rätt ordning och för att klara av det kan en checklista fungera som en räddare i nöden. Dela upp den i sektioner och våga vara omfattande. Det vinner du på. Här kan du läsa mer om hur en checklista kan se ut.
Dela upp din checklista i 3 tänkbara grundsektioner
Planeringen innefattar allt som har med renoveringsperioden att göra, samt hur du kan bo under tiden den pågår. Här ingår punkter som kontroll av hantverkare, offerter, ROT-avdraget och om hantverkaren är behörig. Sedan följer alla moment som innefattar renoveringen. Sist men inte minst gäller det att utvärdera din renovering för att se vad som eventuellt skiljer dina önskemål från det verkliga resultatet. Detta var de tre grundsektionerna. Allt däremellan utgör samtliga punkter i checklistan. Vi sammanfattar.
- Planeringsstadiet
- Renoveringens delmoment, ordningsföljd och praktiska aspekter
- Utvärdering
Planeringsstadiet
Under planeringsstadiet gäller det att samla in så mycket information som möjligt. Denna information gäller inte bara praktiska detaljer såsom skydd och finansieringsmöjligheter. Här måste du också vara ansvarsfull gentemot din familj och dig själv genom att veta så mycket som möjligt i förväg.
Din checklista för planeringsstadiet kan se ut på detta vis:
- Måste jag ha bygglov för något? (Tala med byggnadsnämnden i din kommun)
- Jag har tecknat dessa försäkringar inför min renovering – villaförsäkring, ansvarsförsäkring, allriskförsäkring, nybyggnadsförsäkring och färdigställandeskydd
- Jag har samlat in låneerbjudanden och talat igenom dessa med min partner/familj
- Jag har en grundligt utförd budget (extremt viktigt)
- Jag har en extra buffert för oväntade kostnader såsom förlängning, extra boende, flyttkostnader och så vidare
- Jag ska renovera under perioden X då jag har extra mycket ledighet/kan ta ledigt samt när vädret tillåter att en renovering lämpar sig bäst
- Jag har tala igenom med vänner/kollegor vilka hantverkare som har bäst rykte/utför arbetet bäst
- Offerterna från dessa ligger i tryggt förvar.
- Jag vet var jag ska flytta mina möbler eller var jag ska bo under min renovering (förvaringskostnader, extra hyra, posteftersändning, m.m.)
Ett tips! Kolla Råd & Röns ”Svarta lista” för att se att hantverkaren inte figurerar där. Ett annat tips är också att göra en checklista som inkluderar alla saker som du och din utvalda hantverkare har kommit överens om. Då minskar risken för missförstånd och du har svårare att bli lurad.
Renoveringen
Och nu till den stora sektionen – renoveringen. Denna sektion upptar allt som oftast den största biten på papperet. Varje rum eller delmoment får sin givna plats på listan. Här är det bra att dela upp alla renoveringsmoment i sina egna checklistor. Exempel:
- Tak (åtgärda ev. läckage, byta tegelpannor, rengöring, material som binder sprickor etc.)
- Golv (hur det ska behandlas, hantverkare som utför jobbet, material, färg, springor som ska fyllas i m.m.)
- Badrum (finns det fuktskador, ska jag ha dusch eller badkar, kakel, ev. fönsterrenovering m.m.)
- Kök (nya vitvaror, målning av ytskikt, installation, blåsa ur eller renovera upp gammalt?)
- Fasad (rengöring, målning)
- Fönster (byta ut kassett, karmar, målning, etc.)
Läs mer: Gör upp en detaljerad budget inför renoveringen
Utvärderingen
Behövs verkligen en utvärdering? Ja, det gör faktiskt det. Inte minst för att se om och hur det begicks misstag som du kan lära dig av, samt vad allt kostade. På så sätt gör du bättre ifrån dig nästa gång en renovering skulle bli aktuell.
- Blev det som jag räknat med?
- Vad gjorde jag för fel?
- Vad gjorde hantverkarna fel?
- Vad blev skillnaden i pris?
- Vad lärde jag mig?
- Fanns det något som jag inte hade behövt?
Bli vän med din checklista
Alla människor tycker inte om listor. Att göra en checklista tar tid och kräver att du använder huvudet mer än en gång, men den är ack så viktig. Utan en checklista riskerar arbetet att gå illa och du kan till och med hamna i kläm på något sätt (både bildligt och bokstavligt talat). Gör dig därför en tjänst och skapa denna lista, gärna med din familj eller partner. Se även till att göra så många skisser och ritningar som möjligt som kan hjälpa dig och hantverkarna. Har du en gång gjort detta så kommer du sannolikt att vara dig evigt tacksam att listan ligger där när jobben väl avlöser varandra och stressen är påtaglig.