Badrumsrenovering på G – så lyckas du!

Är det dags för en uppfräschning av badrummet? Har det blivit tråkigt och gammalt, eller är du bara inte nöjd med den stil och inredning som du har idag? Det är med andra ord tid för en badrumsrenovering och som du säkerligen vet så kräver ett större projekt mycket planering. Att sitta och planera kan för många kännas tråkigt och en syssla som inte alls är speciellt nödvändig, men sanningen är att planering är A och O för att din renovering ska bli lyckad!

Du väljer naturligtvis själv om du vill utföra planeringen på datorn eller om du vill använda dig av ett vanligt papper och penna. Det är viktigt att du får med all planering från början till slut, så att du hela tiden kan gå tillbaka till dina anteckningar för att hålla koll. För att det ska bli enklare för dig att planera ditt arbete har vi satt ihop en lista på hur du bäst går tillväga.

Sätt upp en budget

För att du ska kunna utföra ditt renoveringsprojekt behöver du naturligtvis se till att ha en bra buffert. Antingen använder du dig av pengar som du har sparade, eller så finansierar du din renovering med hjälp av ett lån. Se till att du sätter en tydlig budget innan du ansöker om ett lån, så att du kan vara säker på att beloppet räcker. Kom ihåg att du måste räkna in kostnader för material, men även kostnader för att anlita en hantverkare. Även om du planerar att utföra arbetet själv så behöver en professionell hantverkare anlitas när det gäller el eller VVS.

Fördela arbetsuppgifterna

Hund som tvättas i badkar

Vad är det som ska utföras i badrummet och hur omfattande kommer din renovering att vara?

Genom att ha en så klar bild över slutresultatet som möjligt minskar du risken för problem eller högre kostnader än du räknat med. Kommer du att utföra stora delar av renoveringen själv (eller kanske tillsammans med en partner eller vän) dela upp alla uppgifter mellan er. Detsamma gäller naturligtvis om du tänker anlita en hantverkare för några delar av renoveringen. Skriv upp vad du själv kommer att utföra och vad du vill ha hjälp med.

Vikten av att sätta upp en tidsgräns

En punkt som du troligtvis kommer vilja sopa under mattan är vikten av att sätta en tidsgräns. Detta är dock väldigt viktigt att göra så att arbetet blir klart i tid. Vid en större och mer omfattande renovering är det många moment som är beroende av varandra. Om inte en sak är klar kan inte nästa påbörjas. Kom ihåg att inte endast sätta en tid för när badrummet ska vara helt klart, utan även en tid för när alla arbeten och moment ska vara slutförda. På så sätt har du en tidsgräns att arbeta efter och kan hålla deadline mycket lättare.

Anlita en hantverkare för professionell hjälp

Du kommer tveklöst att behöva ta hjälp av en professionell hantverkare när det är dags att dra el eller vattenledningar. Innan du börjar renovera behöver du även se till att ha koll på vilka regler och krav som gäller i just våtutrymmen. Ett exempel på detta är att kontrollera hur nära el får befinna sig badkar eller dusch.

Planering av badrummet är A och O

Frågan är då hur man faktiskt planerar ett badrum. Nu har du gått igenom hela den planeringen som det fullständiga arbetet kräver; men hur blir det med kakel, blandare och väggar? Dessa bitar är otroligt viktiga att tänka över innan man börjar riva och bygga nytt. För det första så sparar du in pengar på att tänka igenom dina val från början och för det andra så får du ett badrum som du kommer att vara 100 procent nöjd med.

Du har säkerligen varit med om det förut. Du vill ändra stil och inredning i hemmet och handlar på impuls. När du väl sätter upp dina nya saker så är inte matchningen något vidare och det tar inte lång tid innan du är ute i affärer och inhandlar ännu fler saker. Att spara in så mycket pengar som möjligt är nödvändigt för att klara av den stora kostnad som en badrumsrenovering kan komma med. Utmana inte din ekonomi i onödan.

hyllor i badrum
Snygg och praktisk förvaring höjer givetvis funktionaliteten, men också trivseln i badrummet.

Saker att tänka på

  • Belysning – I ett litet badrum räcker det med spegelbelysning. Ett större badrum kräver dessutom en bra taklampa.
  • Blandare – Använd dig inte av en ärvd gammal blandare. Satsa på en ny från en känd tillverkare om du är i behov av reservdelar i framtiden. Välj en energisparblandare!
  • Toalett och handfat – Vägghängd toalett eller stående? En vägghängd kräver mer arbete men gör rummet mer lättstädat. Produkter i vitt porslin är tåliga och avvisar dessutom smuts mycket bra.
  • Golv – Plastmatta eller halksäkert klinkers är vanligast, men så är även natursten. Undvik marmor då detta ofta fläckas.
  • Badkar och dusch – Tänk på vad du och resterande i familjen använder mest. Duschar ni oftare än badar? Välj då en snygg dusch!
  • Förvaring – Stängda skåp och lådor är att föredra, då handdukar annars kan få en unken doft. Kom ihåg att sätta krokar i lagom avstånd för att kunna nås från badkar och dusch.
  • Planlösning – Är badrummet litet bör du hålla dig till den tidigare planeringen. Du kommer troligtvis ändå att återgå till den planlösningen hur mycket du än försöker flytta runt.
  • Väggar – Kakel är nästan alltid att rekommendera!

Renovera på egen hand

Den stora frågan för många hus- eller bostadsägare är om man ska utföra renoveringen på egen hand eller om man ska ta hjälp av en professionell fackman. Att göra renoveringen själv kan kännas mycket lockande. Du sparar in en hel del pengar och dessutom har du fullständig kontroll över hela processen från början till slut. Man bör dock vara mycket försiktig med att ge sig på större renoveringar själv, speciellt om man inte har den grundkunskap som krävs. Ett litet misstag eller en felmätning kan få katastrofala följder. Ännu jobbigare blir det så klart om du har gjort ett misstag som hade behövt täckas av ditt försäkringsbolag, men som kanske inte gör det om installationen inte var utförd av en fackman/hantverkare.

Vill du anlita ett proffs?

Att anlita en hantverkare kommer med otroligt många fördelar, men precis som med allt annat så kan det även innebära nackdelar. När du tar hjälp av en fackman kan du känna dig trygg med att renoveringsarbetet blir utfört ordentligt och att du även får en garanti för jobbet. Det kommer dock att kosta dig mer. Utöver verktyg och byggmaterial behöver du ju dessutom betala för arbetskostnaden.

Innan dess att du anlitar en hantverkare behöver du se till att du väljer en firma som verkligen är seriös. Jämför hantverkare mot varandra och se till att företaget du anlitar har f-skatt. Be om att få referenser till kunder som hantverkaren tidigare arbetet med och be om bilder på liknande slutförda uppdrag.

Måste jag välja?

Måste du göra jobbet själv eller måste du välja en hantverkare? Finns det inget mellanting? Det enkla svaret på den frågan är: jo, det finns absolut ett mellanting. Du behöver inte välja mellan att anlita en hantverkare till 100 procent eller göra jobbet till 100 procent själv. Hur mycket du kommer behöva hjälp med beror naturligtvis på hur mycket kunskap och erfarenhet som du själv har med alla moment som ska utföras. Enklare moment som att skruva ihop lådor och skåp kan du troligtvis lösa själv och mycket information går även att hitta online eller via olika demonstrationsvideos som finns att tillgå. Genom att ta hand om de enklare uppgifterna själv kan du överlåta de större momenten till en hantverkare. På så sätt är du snäll mot din egen plånbok, samtidigt som du slipper ta onödiga risker.

Vad kan en badrumsrenovering kosta?

Det är mycket svårt att säga vad en badrumsrenovering kan komma att kosta dig. Mycket hänger på hur många moment som du utför själv, men också hur omfattande renoveringen verkligen är. Priserna varierar dessutom mycket beroende på vilken del av landet som du bor i. I större städer och kan priserna bli riktigt höga, medan de i mindre städer kan vara mer fördelaktiga. För att du ska kunna få ett ungefärligt hum om vilka kostnader som du kan förvänta dig, har vi satt ihop en lista beräknat på ett badrum på 10 kvm. Priserna är beräknade utifrån Skatteverkets pristabell för hantverkare i Sverige.

  • Arbetskostnaden: 65 400 kronor
  • Materialkostnad: 50 000 kronor
  • Inredning till badrummet: 33 500 kronor
    Totalsumma: 148 900 kronor

Priserna är beräknade exklusive ROT-avdraget. Kom ihåg att du alltid kan använda dig av ROT för att minska dina kostnader med hela 30 procent av arbetskostnaden. För att få ta del av ROT behöver arbetet utföras på den adress som du är folkbokförd på och att du betalar skatt i Sverige. Alla privatpersoner som uppfyller dessa villkor har rätt att använda sig av ROT. Du behöver inte själv ansöka om att använda ROT-avdraget. Detta ska hantverkaren kunna hjälpa dig med så att du får en färdig faktura med avdrag i din hand.

Läs mer: Så mycket kostar hantverkshjälp

När du anlitar – tänk på det här!

Det är mycket du måste tänka på när du ska anlita en hantverkare. Det är sällan att rekommendera att välja den första bästa hantverkare som man kommer över. Börja med att begära in offerter från flera företag som du är intresserad av att anlita. På så sätt kan du se vilken hantverkare som ger det bästa priset och dessutom vad som inkluderas i detta.

När du valt ut några hantverkare som du tycker är intressanta bör du fokusera på nedanstående punkter:

  • Kontrollera att hantverkaren eller det företag du anlitar är registrerade för F-skatt. A-skatt kan också fungera, men då måste du som kund själv betala för sociala avgifter och skatter till hantverkaren.
  • Hur sätter hantverkaren sitt pris? Vissa har rörligt pris medan andra har fast. Rörligt pris kan i många fall vara mycket lägre. Vid fast pris kan hantverkare lägga ett högre belopp som en typ av säkerhetsmarginal om eventuella problem eller misstag skulle ske.
  • Vilka garantier kommer du att få? Vad kan hantverkaren erbjuda dig som kund om arbetet inte blir som planerat eller önskat?
  • Be om att få se referenser från tidigare kunder och titta dessutom på bilder från liknande arbeten. Detta är ett bra sätt att se vad andra tycker om hantverkaren och kan samtidigt göra det lättare för dig att ta ett medvetet beslut.
  • Se till att offerten är tydlig och att alla kostnader finns angivna. Om eventuella tilläggsavgifter kan förekomma ska även dessa vara angivna för dig att se.
  • Skriv avtal! Det finns inga om eller men, ett avtal ska ALLTID skrivas.

Sammanfattning – renovering av badrum

Att renovera ett badrum är verkligen inte lätt, speciellt inte om man ska utföra stora delar av arbetet själv. Det är mycket kunskap och erfarenhet som krävs för att man ska bli helt nöjd med slutresultatet. I många fall behöver man ta hjälp av en professionell hantverkare för att kunna slutföra renoveringen i tid eller enligt önskemål. Det är naturligtvis billigare att göra hela jobbet själv, men när det kommer till el eller VVS-ledningar så måste dessa moment utföras av en fackman.

Som vi tidigare nämnt är planering A och O för att ditt projekt ska gå i lås. Kom ihåg att dela ut uppgifterna till alla de som kommer att delta i renoveringen. Se även till att det finns en tydlig tidsgräns för när alla moment ska vara klara. När du har gjort detta är det lättare att se ungefär hur lång tid arbetet kommer att ta och vilka renoveringsarbeten du kommer behöva hjälp med. När du anlitar och tar hjälp av en hantverkare behöver du se till att företaget du använder dig av är seriöst. Kontrollera så att företaget är registrerat för F-skatt och glöm inte vikten av att skriva ett avtal mellan er. Det finns många seriösa såväl som oseriösa aktörer på marknaden.

Vill du spara in så mycket pengar som möjligt på din badrumsrenovering, ska du försöka utföra så många olika moment på egen hand som möjligt (moment som du faktiskt klarar av) och överlämna resterande till andra. Det kan t.ex. handla om skruva ihop lådor och förvaring som du kommer att ha i badrummet eller montera upp kakel på väggarna.

Läs mer: Så går ett stambyte till om du bor i hus

Läs mer: Så går ett stambyte till om du bor i lägenhet