Renovera vind – vilka möjligheter finns?

Är du husägare och har en vind som du funderar på att renovera? En oinredd vind kan dra till sig både fukt- och mögelskador – speciellt i gamla hus där den har försummats. Att renovera din vind bidrar inte bara till att du skyddar resten av huset från fukt i viss mån  – du får även chansen att inreda ett helt nytt rum som kan komma till stor nytta.

Har du under en längre tid sneglat uppåt vinden och tänkt på att du borde ta itu med en grundlig renovering av den? Då ska du inte vänta utan sätta igång så snart som möjligt. Eftersom vinden ligger närmast taket, drabbas den lätt av fukt och mögel som i sin tur kan leda till omfattande skador. Ju längre tiden går, desto mer alarmerande kan skadorna te sig och till slut står du där med ett monsterarbete framför dig. Vi ska i den här artikeln tipsa om vad du bör tänka på inför din vindsrenovering samt inom vilka kostnadsramar du kan vänta dig att hamna.

Steg ett – vad ska du använda vinden till?

Den första frågan du bör ställa dig är vad du ska ha vinden till. När du ändå är på gång att renovera upp din vind, så gör du det också säkerligen för att ha ett syfte. Denna fråga är särskilt viktig att ställa sig eftersom du måste veta hur och var dina elkablar ska dras. På så vis kan du göra det enkelt för dig och dra kablarna rätt redan från start. Viktigt är att det blir ordentligt gjort av en yrkesman – elkablar ska man inte leka med hur som helst på egen hand. Arbete som innefattar elektricitet måste dessutom göras av auktoriserad elinstallatör, enligt lag.

Om du ska vistas mycket på vinden, är en ny innervägg ett faktum och när du ändå är i färd med att bygga den, så bör du se över kabeldragningar från första stund. Tänk efter om du vill ha vinden till ett lekrum, sovrum, hobbyrum eller liknande och planera din renovering utifrån det.

Isolering av vinden – ger ytterligare ett rum och håller fukten borta

En isolerad vind som är inredd till ett sovrum.

Vid isolering av vind krävs det en grundlig planering så att allt går rätt till. Den viktigaste punkten här är att ha en bra ventilation mot yttertaket. Detta eftersom det annars kan skapas kondens som orsakar fukt och mögel senare. Fuktskador orsakas av den varmare inneluften som möter den kalla yttre luften och skapar kondens. Därför är det viktigt att ha en luftspalt mellan isolering och yttertakspanel. Helst ska denna spalt vara mellan 30-50 mm bred. Undvik att sätta dit isoleringsmaterial vid takfoten – det gör att ventilationen inte fungerar som den ska och kan ge upphov till fler mögelskador.

Med rätt isolering kan du få ett riktigt drömrum under takåsarna, där du kan inreda precis som du behagar.

Kostnadsguide: renovera en fuktskadad vind

Det går naturligtvis inte att säga på raken hur mycket en vindsrenovering kommer gå på, men i grova drag finns det naturligtvis riktlinjer att följa. Den viktigaste aspekten är att först ta reda på varifrån och hur mögel har uppkommit samt hur du vidtar åtgärder så att problemet inte ska återuppstå om du fått bort bekymret. Många som köper ett renoveringsobjekt, kan i många fall också vänta sig 10-15 % högre kostnader än vad de räknat med. Allt beror givetvis på hur omfattande skadorna är samt hur stor yta vinden har.

För ett medelstort hus/en medelstor villa brukar kostnaden ligga mellan 10 000 – 15 000 kronor. Per kubikmeter blir det cirka 180 – 600 kr. Då är det enbart isoleringen som är medräknat. Ska du dessutom bygga innerväggar, regla upp, dra in kablar, måla om golv etc – ja då kan du räkna med en grov prisuppskattning på runt 8000 – 10 000 kr/m2. Har du till exempel en vind på 20 kvadratmeter,  kan kostnaden landa på 150 000 kronor och uppåt. Dock skiljer sig prisuppgifter åt beroende på vindens skick, ålder samt vilken firma du vill anlita (om hjälp är aktuellt för dig). Begär alltid in offerter från ett flertal firmor innan du bestämmer dig. Se även till att kolla upp vederbörandes omdöme och referenser och skriv en punktlista på allt du vill ha åtgärdat. En sådan lista vid en vindsrenovering kan exempelvis se ut såhär.

  • Beställa en fuktmätning från Anticimex
  • Avlägsna gammal isolering
  • Sanera mögel
  • Sätta dit ny isolering av mineralull, lösull eller glasull
  • Dra nya elkablar
  • Bygga innerväggar (antalet väggar inräknat)
  • VVS-arbete
  • Målning av väggar och/eller golv
  • Sätta in ett fönster

Ja, du kan använda dig av ROT-avdraget vid en vindsrenovering

Har du en strikt budget att hålla dig till men lutar ändå åt att anlita en firma som sanerar din vind och gör den som ny? Då kan vi glädja dig med att du kan använda ROT-avdraget och få ett avdrag på 30 procent. Detta blir en hel del pengar i slutändan som du kan använda till annat. Låt säga att kostnadsofferten från en firma ligger på 40 000 kronor för att sanera mögel. Din del blir då ”endast” 27 500 kronor när ROT har dragits av. Tyvärr ingår sällan mögelsaneringar och andra skador på vinden i vanliga försäkringar, vilket gör att du får betala kalaset själv i många fall.

Hur kan fukt- och mögelskador på vinden uppstå?

Om du har haft oturen att åka på fukt och mögel på din vind, så gäller det att göra om och göra rätt inför renoveringen. Då slipper du tampas med återkommande problem i framtiden. Fuktskador kan dessutom vara rejält komplexa och orsaken till att de rotat sig kan vara flera.

  • Tilläggsisoleringen kan ha varit för effektiv
  • Huset kan vara en del av 70-talets byggrush där man slarvat med isoleringen
  • Det kan finnas läckor i taket
  • Byte av värmekälla – från exempelvis förbrännande system till en värmepump

OBS! Att sänka sina energikostnader är bra, men det får inte ske på bekostnad av vindens spillvärme som då leder till fuktskador på längre sikt.

För att se över fuktskador eller för att få reda på om din vind överhuvudtaget är drabbad av mögel och röta, kan du använda en fuktmätare eller ta dit en expert. Även din egen näsa kan spela en avgörande roll då det är lätt att lukta sig till fuktskador.

Renovera själv eller ta hjälp: fördelar och nackdelar

Visst kan en vindsrenovering göras på eget bevåg men det finns också proffshjälp att anlita om du vill undvika fällor och missar. Att renovera den egna vinden själv, kan ge ett relativt lägre belopp när jobbet är klart. Dock är fördelen med ROT-avdraget att priset egentligen inte lägger sig på en markant högre nivå bara för att man överlåter jobbet åt en firma. Därför gäller det att räkna ordentligt på alla de saker man vill ha uträttade för att hamna så nära det riktiga priset som möjligt. Det går också att göra vissa moment själv medan andra moment läggs på en fackmans axlar.

Läs mer: Så mycket kostar hantverkshjälp 

Sammanfattningsvis kan du nedan se de fördelar och nackdelar som uppkommer, beroende på om du vill vara en händig hemmafixare, respektive anlita hjälp.

Man renoverar innertaket i rum.

Fördelar med att göra det själv:

  • Blir sällan några missförstånd då du vet exakt hur du vill ha det
  • Kostnaderna blir lägre (dock inte enormt lägre)
  • Du slipper ha personer springande i din villa
  • Du lär dig mycket genom projektet

Nackdelar med att göra det själv:

  • Du kan göra fel eller glömma vissa moment
  • Tar mycket tid i anspråk
  • Krävs noggrann planering för att hitta rätt material och så vidare.

Fördelar med en renoveringsfirma:

  • Arbetet blir korrekt utfört
  • Du har möjlighet till ROT-avdrag
  • Projektet går snabbare
  • Du har chans till en bättre affär genom att jämföra offerter

Nackdelar med en renoveringsfirma:

  • Du överlåter allt ansvar till andra människor och tar därmed en viss risk att bli missnöjd
  • Risken för missförstånd finns
  • Du har inte alltid koll på materialet som används

Jämför alltid offerter och kolla upp olika företag

Det kanske ligger som en självklarhet hos många människor innan en renovering ska påbörjas – men att jämföra olika firmor och ta del av deras offerter kan minska både risker och kostnader avsevärt. Våga vara lite uppnosig och var inte rädd för att ifrågasätta. Ju mer du själv läser på om din vindsrenovering, desto mer kan du få att säga till om. Tänk på att det är ditt hus som ska få sig ett nytt rum och att du har rätt att följa med under hela processen. Ett annat tips är att inte välja första bästa firma. Ta lite tid på dig och undersök de olika företagen grundligt genom att syna dem i sömmarna, så att säga. Samla in referenser och andra kunders åsikter. Har du en vän som har anlitat en firma och blivit nöjd, så är detta något att lägga på minnet.

Läs mer: Så undviker du problem med din hantverkare 

När du vill renovera en kallvind

Än så länge har denna artikel främst fokuserat på att renovera en vind som ska vara till nytta för de boende. Men det förekommer också många hus där vinden endast ska agera kallvind. Även en sådan måste få sig ett ansiktslyft när den börjar bli till åren. Kallvindar är helt enkelt en vind där det inte är tänkt att någon ska befinna sig. Dock måste ett sådant vindsutrymme också vara skyddat och väl isolerat så att fukt- och mögelskador inte letar sig vidare till resten av husets skrymslen och vrår. En mycket lönsam metod är att isolera vindsbjälklagen – dock inte för mycket då det kan ge motsatt effekt. Isoleringen här bör inte överstiga 30 centimeter. Kallvinden utgör oftast den största enhetliga ytan och värmen från resten av huset strömmar uppåt mot taket. Som du säkert förstår behövs således en rejäl isolering.

Renovera kallvinden – tre steg

Det allra första du bör göra är att kontrollera om din kallvind behöver tilläggsisoleras – helt eller delvis. Då rekommenderas lösull som bästa material. Ett tips är att använda en tjocklek på isoleringen som motsvarar den dubbla ytterväggen. Detta moment är oftast inte speciellt dyrt om du jämför med priserna för att inreda en vind helt och fullt. Ofta brukar summan gå på mellan 10 000 – 15 000 kronor, enbart för en isolering – men priset kan variera.

När du tilläggsisolerar måste du dessutom kontrollera takkanterna. Detta kan ses som steg två. Om det inte finns ett tillräckligt effektivt vindskydd i väggen mot takkanterna, så måste detta kompenseras med en vindavledare. Denna bör avslutas minst 150 mm ovanför isolerskiktet med en ventilation till luften utomhus. Syftet med en vindavledare är att den ger en god ventilation på vinden och fungerar även som lufttätare mellan yttervägg och tak.

Som ett sista steg är det också bra att ge taket en omgång genom att se över reparationer och byten. För det första bör du kolla om tegelpannorna gör sitt jobb eller om det läcker in någonstans. I vissa fall kan du till och med vara tvungen att renovera ditt tak.

Gör ditt hus mer klimatsmart med en tilläggsisolerad vind

Istället för att byta värmekällor med jämna mellanrum som kan ge upphov till ojämna temperaturer på vinden, så är det faktiskt bättre att isolera vinden på bästa sätt. Bara detta moment gör att resten av huset blir mer energieffektivt. Att tilläggsisolera ger ett varmare inomhusklimat på vintern och ett svalare hus på sommaren. En välisolerad vind sänker dina uppvärmningskostnader med upp till 25 procent. Om inte detta är en anledning till att gå upp på vinden och börja ta hand om den, vad är då skäl nog?

Se över din vind titt som tätt

Tyvärr är det lätt att glömma bort vinden när resten av huset är varmt och gott och ordet ”vind” mest väcker spöklika känslor där tomhet och mörker frodas. Men genom att ge lite extra kärlek även till husets mörkaste vrår, gör att ditt hus både mår bättre och din trivsel ökar. Har du ett nybyggt hus, så är du säkert relativt insatt i hur vindens isolering är gjord. Om du emellertid är en stolt ägare av ett gammalt hus där väder och vind har satt sina spår på ditt hus översta punkt – gäller det att vara uppmärksam. Fukt och mögelsvampar kan bli objudna gäster som tar lång tid på sig att säga adjö. Om du ignorerar deras intrång så kan det stå dig dyrt i slutändan. Se därför till att regelbundet se över din vind – speciellt om det är en kallvind. Väljer du istället att inkludera vinden i resten av ditt hus istället för att låta den vara ett mörkt bihang – så är möjligheterna stora att ditt nya rum skänker mycket glädje.

Läs mer: Viktigt att veta när du renoverar din fasad