Renovera dina fönster eller köpa nya?

Som husägare kan du stå inför ett dilemma när det kommer till fönster. Dilemmat ligger i om du ska byta ut sina fönster på huset helt, eller om du istället ska satsa på att renovera de som du redan har idag. Många gånger kan det löna sig att renovera fönster av gammalt virke. Att se över sina fönster är viktigt för ventilationen så väl som för att spara energi, men även husets karaktär sitter mångt och mycket just här.

Hur ska du då veta när det är dags att köpa nya fönster eller när du ska renovera? Något som du kan kika efter är vilket år som dina fönster producerades. Är dina fönster från 1960-talet och framåt kan det mycket väl vara dags att byta ut dem helt. De fönster som tillverkades under denna period och fram till 1970-talet är dessvärre oftast av sämre kvalitet. Det är inte bara själva virket i sig som inte längre är hållbart. Färgen som fönsterna målades med skyddar inte heller virket som det borde. Har du däremot fönster från senare årtionden (1980 och framåt), eller betydligt äldre än kan fönstren mycket väl renoveras med gott resultat.

Högre kvalitet i gamla fönster

Förr kunde man konsten att skapa fönster av bra virke och av riktigt hög kvalitet. De tjocka träramarna runt fönstret har stått pall för väder och vind i otaliga år och med rätt skötsel kan de hantera många år till. Kom ihåg att flagnande färg eller slitna fönsterbågar inte behöver betyda att fönstret är helt färdigt och behöver bytas ut. Det gamla fönstret kan, trots sitt slitna yttre, vara fullt friskt och fungera minst lika bra efter en ordentlig renovering.

Att gamla fönster håller länge är egentligen inte så svårt att förstå. Förr i tiden valde man ut fönstervirket mycket noggrant Det fanns tydliga regler och bestämmelser för vilken typ av kärnvirke man fick använda sig av.

Kärnvirket skulle ha minst sex stycken årsringar för varje centimeter för att kunna användas för tillverkning av fönster och detta för att kunna garantera en mycket lång hållbarhet.

Under 1950-talet började man dock sakta men säkert att frångå dessa bestämmelser och under 1960-talet var massproduktionen av fönster i full gång. Istället för det tätvuxna kärnvirket använde man sig av virke med färre ringar, vilket i sin tur ledde till att hållbarheten på fönstren minskade avsevärt.

Husets karaktär avgör fönstertyp

Färgglada hus med stora fönster

Har du tittat ordentligt på ditt hus och verkligen tagit in husets personlighet? Många husägare skulle nog svara nej på denna fråga. Kanske är du en av dem som ser huset som en materiell byggnad av tegel, sten och betong eller så är du en av de personer som direkt ser husets själ. Innan du sätter igång och byter ut dina fönster bör du ägna några minuter åt att verkligen titta på ditt hus. Trots att många inte tror det så är fönster en mycket viktig och stor del av hela husets arkitektur. Något så litet som ett fönsterbyte kan förändra hela den själ och karaktär som huset har, vilket är något som många i slutändan ångrar.

Fundera på om du verkligen vill att huset ska förändras drastiskt eller inte

Förutom de estetiska delarna bör du även fundera på de mer ekonomiska. När du byter ut fönster och tar bort originaldelar från huset kan värdet på huset minska rätt kraftigt. Värdet minskar dock endast om du till exempel bestämmer dig för att sälja huset och de nya ägarna tycker att dina nya moderna fönster inte alls passar in och helt enkelt har förfulat huset.

Hur kan fönsterbyte ha så stor påverkan?

Ja, hur kommer det sig att fönster faktiskt kan ha så stor påverkan på utseendet av ett hus? Föreställ dig att du går nedför gatan och ser ett mycket vackert hus av äldre karaktär. I huset har många familjer bott under åren och varenda del av huset förmedlar en själ och personlighet. Sedan ser du fönsterna. Fönster som helt uppenbart är skapade på 2000-talet. Du kommer förmodligen reagera. 

De moderna fönsternas uppbyggnad påverkar intrycket. Äldre fönster skapades oftast med mycket smidiga och nätta dimensioner, medan nya kräver mycket kraftigare bågar för att kunna hålla energiglasen stadiga. Det som lätt kan hända är att fönstren kommer att se mycket klumpiga ut och det är inte ovanligt att nya ägare gör allt i sin makt för att återskapa och återställa den stil som huset hade från grunden.

Genom att lägga tid på att renovera dina fönster kan du höja värdet på huset, eftersom de nya husägarna då inte behöver planera för att anlita en hantverkare eller åka land och rike runt för att hitta originaldelar.

När du måste byta fönster

Ibland finns det dock ingenting du kan göra åt sina gamla fönster och du behöver helt enkelt förnya dessa genom ett fullständigt fönsterbyte. Du bestämmer själv om du vill göra arbetet ensam eller om du vill ta in en hantverkare som hjälper dig med projektet. När du väljer nya fönster är det dock vissa saker som du behöver tänka på, till exempel hur energieffektiva dina nya fönster är, priset och hållbarheten.

Olika typer av fönster

Generellt sett finns det tre olika typer av fönster: PVC-fönster, träfönster och fönster i aluminium. Här går vi igenom fördelarna och nackdelarna med de olika fönstertyperna, så att du kan göra ett mer medvetet val.

PVC-fönster 

PVC-fönster är fönster som är tillverkade i PVC-plast, vilket du troligtvis redan förstått tack vare namnet. Dessa fönster har ett mycket lägre pris om du jämför med fönster i aluminium eller trä. De kräver dessutom nästan ingen typ av underhåll alls. Nackdelarna med dessa fönster är dock att de kan vara mycket svåra att reparera om en skada skulle uppstå. Du kan dessutom få det riktigt knepigt om du vill måla om din fönster.

Aluminiumfönster

Precis som med PVC-fönster kräver aluminiumfönster nästan inget underhåll. Detta gör fönsterna smidiga för dig som inte har ork eller kunskap om hur man tar hand om ett fönster i till exempel trä. Materialet är mycket tåligt. Om du nu råkar vara förtjust i just trä går det faktiskt att kombinera aluminium med trä för att skapa den där klassiska och traditionella looken. Det negativa med dessa fönstertyper är att de är svåra att måla, de har ett högre pris än både trä- och PVC-fönster, samt att de inte smälter in speciellt bra i ett äldre hus.

Träfönster

Träfönster är tveklöst det mest populära alternativet för husägare. Det går att hitta fönster i mängder av olika utföranden. De har ett lågt pris och är dessutom otroligt lätta att måla om. Utseendet på fönsterna brukar matcha huset klassiska och originella karaktär. De kan dock med enkelhet renoveras om så önskas. Precis som med alla fönstertyper kommer träfönster givetvis även med nackdelar. Ett träfönster kräver relativt mycket underhåll och livslängden på fönstren hänger på vilken typ av virke som har använts. Den ojämna kvaliteten kan göra att du antingen får de bästa fönstren på marknaden, eller att du får fönster som inte alls håller standarden.

Hur underhållsfria är egentligen underhållsfria fönster?

När du är på jakt efter nya fönster kommer du troligtvis att stöta på en hel del fönstertyper som anses vara helt underhållsfria. Visst kan det kännas lockande att köpa in fönster där du inte behöver lyfta ett finger för att de ska hålla sig snygga, fräscha och fungerande. Sanningen är dock att det inte finns något byggmaterial som är helt underhållsfritt. Många väljer att skaffa sig ”underhållsfria” fönster av den anledningen, att man tror att fönstren kommer hålla för all framtid, men så är alltså inte fallet.

Enkelt förklarat kan man säga att det finns fönster som har långa och korta renoveringsintervaller. Detta är alltså inte alls är samma sak som att fönstermaterialet är underhållsfritt. Många fönstertyper kan hålla i ett stort antal år, men går sedan inte att renovera eller underhålla överhuvudtaget. Vad betyder detta? Jo, när dina fönster väl har gjort sitt kommer du behöva stå där och gå igenom ett fönsterbytesprojekt ännu en gång. Det är varken resurssnålt eller speciellt kostnadseffektivt.

Läs mer: Renovera klimatsmart 

Naturligtvis är det PVC-fönster och aluminiumfönster som hamnar inom denna kategori. Hade du istället satsat på träfönster hade du fått fönster som kräver underhåll, men som kan hålla och överleva i många år, till och med århundraden.

Då vet du att det är dags!

Står du i valet och kvalet om huruvida det är dags att byta ut dina fönster eller inte? Du är inte ensam. Att veta när tiden är inne kan vara riktigt svårt, men med enkla knep kan du snabbt ta reda på om fönstren behöver bytas ut eller inte.

Naturligtvis kan du välja att ta in en specialist på ämnet och låta denne kontrollera dina fönster, men vill du spara tid och pengar löser du detta enkelt på egen hand. Det enda du behöver göra är att stänga alla fönster i ditt hem och sedan ta fram ett ljus, vilken form av ljus har ingen betydelse.

brinnande ljus

Vänta till det blåser ute och tänd sedan ett ljus. Ljuset för du sedan i närheten av fönstren i alla rum i huset. Om lågan fladdrar betyder det att fönstren inte är tillräckligt täta, vilket är ett tydligt tecken på att det är dags att renovera eller byta ut dina fönster helt. Har du för tillfället inget ljus hemma kan du även känna på väggarna. Om väggarna känns kalla eller om du har drag på golvet är även detta ett bra tecken att utgå från.

Anlita hantverkare eller göra jobbet själv – så vet du!

Det finns två sätt att gå tillväga för att renovera eller byta ut sina fönster. Antingen kan du göra jobbet själv eller så väljer du att anlita en hantverkare/fackman. Att byta eller renovera sina fönster är absolut något som den normalhändige kan klara av helt på egen hand, men då är det otroligt viktigt att du monterar fönstren korrekt. Mät allting med största noggrannhet. När du köper fönster kommer du att få med monteringsanvisningar och instruktioner. Följ dessa!

Att anlita en professionell hantverkare kan dock vara en bra lösning för många. Här är det viktigt att du jämför de olika företagen mot varandra, till exempel genom att be om offerter från flera fönsterfirmor samtidigt. Titta på priset, men stirra dig inte blind. Ibland kan det vara betydligt bättre att utgå från de fördelar som valet av fönster kan ge dig. Du sparar bland annat energi eller är mer miljövänlig.

Kom ihåg att du har möjlighet att använda dig av ROT-avdraget i samband med en fönsterrenovering eller ett fönsterbyte. Dra nytta av detta så sparar du in mer pengar.

Läs mer på Skatteverket.se 

Kostnader för fönsterrenovering

Hur mycket din fönsterrenovering kommer att kosta dig beror på många olika faktorer. Det har stor betydelse vilken typ av material som du vill ha på dina fönster, men även hur duktig du är på att förhandla med hantverkaren. Att göra jobbet själv kommer naturligtvis att sänka dina kostnader, men å andra sidan bör du vara ärlig mot sig själv och välja en hantverkare om du inte har den kunskap eller tid som krävs för att göra ett bra jobb.

En annan punkt som är avgörande för hur mycket du behöver betala är vilket skick dina fönster befinner sig i. Skulle delar av fönstret till exempel ha ruttnat kommer du behöva betala ett högre pris. Hur många fönster du ska byta eller renovera är också avgörande.

Exempel på kostnader:

  • Renovering träfönster – cirka 2 500 kronor och upp till 5 000 kronor per fönster.
  • Renovering aluminiumfönster  – cirka 1200 kronor och upp till 3 000 kronor per fönster.
  • Renovering PVC-fönster – cirka 1800 kronor och upp till 4 200 kronor per fönster.

Takfönster eller takkupor ligger runt 3 000 – 6 000 kronor.

Läs mer: Så mycket kostar det att anlita hantverkshjälp 

Sammanfattning – fönsterbyte eller renovering

Om du ska renovera dina fönster eller köpa helt nya kan bara du själv bestämma. Har du vackra träfönster av bra kvalitet är det alltid bättre att renovera dessa, av otaliga skäl. Fönster som är tillverkade under 1960 – 1970 talet bör dock ses över, även om de är tillverkade i trä. Detta beror på att reglerna och bestämmelserna för hur fönster ska tillverkas fick sig en ordentlig dipp och kvaliteten försämrades avsevärt mycket under denna period.

Ta din tid och fundera över vad som blir bäst för dig och för husets karaktär. Vill du göra arbetet själv kan du följa de monteringsanvisningar som medföljer när du köper nya fönster eller t.ex. använda dig av demonstrationsvideor för fönsterrenoveringar. Kom ihåg att dina fönster behöver vara monterade på ett korrekt sätt för att kunna fungera som önskat. Har du svårigheter eller problem med att montera dina fönster bör du vända dig till en fackman. Priserna är högre, men glöm inte bort att du har rätt till ROT-avdrag.

Lycka till!

Läs mer: Så renoverar du innerdörrarna