Renovera en innerdörr i trä

De flesta svenska trädörrar är mycket tåliga och av hög kvalitet. Men eftersom de utsätts för väldigt hårt slitage, blir ytskiktet lätt nednött med tiden. Det är relativt billigt och enkelt att fixa till en innerdörr och resultatet blir ofta bättre än man förväntat sig. Varför inte ge den en ny kulör så får den nytt liv och tar större plats i hemmet. Varför inte en gul dörr?

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Liksom vid all annan målning är underarbetet viktigt. Du vill väl att det arbete du lägger ner ska stå emot den vardagliga nötningen länge?

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.
Innerdörr i trä som är målad vit.

Sätt igång med renoveringen! 

Så här gör du:

  1. Lyft av innerdörren från gångjärnen, börja nerifrån så slår inte dörren ut från karmen och riskerar att skada gångjärnen. Lägg dörren över arbetsbockar.
  2. Skruva av allt utom gångjärn och slutbleck från dörren.
  3. Om dörren är målad måste all lös färg tas bort med en spackel eller en varmluftspistol. Eventuellt kan du behöva hjälpa till med färgborttagningsmedel.
  4. Om du har en lackad dörr behöver du rugga upp den gamla ytan med ett fint slippapper för att den nya färgen ska få ett ordentligt fäste.
  5. Tvätta dörren med målartvätt. Stryk shellack på kvistar om dörren ska målas. Skador och ojämnheter behöver spacklas flera gånger.
  6. Se till att dörren är fri från damm och täck över gångjärn och slutbleck med målartejp.
  7. Rolla på grundfärg och låt torka ordentligt. Börja med att stryka listerna på dörrar med inlistade fält, s k fyllningar. Stryk ut färgen längs med listen och avsluta med korta penseldrag tvärs över den.
  8. Slipa lätt och måla med täckfärg. Släta ut färgen med en planstrykare. I detta moment måste du arbeta snabbt. Ytskiktet får inte hinna torka. Du behöver eventuellt måla en andra gång med täckfärgen, slipa i så fall lätt mellan strykningarna och låt det torka ordentligt.

Sätt tillbaka handtag och nyckelskyltar, ta bort tejpen, häng upp dörren och beundra.

Läs mer: Renovera ditt garage på bästa sätt!