Dags att byta värmepump? Kostnad?

Kvinna undrar varför det är så kallt inne i huset.

En värmepump håller inte för evigt. Har du haft din värmepump i 15-20 år? Är den inte lika effektiv som den har varit innan? Istället för att serva värmepump kan det det vara läge att byta ut den helt.

Att byta värmepump är en långsiktig investering

Värmepumparna började sin resa på den svenska marknaden under 70-talet och idag använder nästan 1,5 miljoner hus i Sverige den här typen av uppvärmningsform. Det är en långsiktig investering, normalt sett lever värmepumpar i tiotals år. Det kostar en del initialt att investera i en värmepump, givetvis beror kostnaden på om du ska ha bergvärme (i regel dyrare) eller luftvärme (något billigare), men oavsett vilken pump du investerar i kan du räkna med att du kommer att göra energibesparingar med en modern effektiv värmepump.

Så fungerar en värmepump

Så här fungerar en värmepump, enkelt förklarat: 

Oftast tas värmen upp från marken eller luften, beroende på vilken typ av värmepump du har, men i vissa fall tas värmen (solenergin) också upp från vatten.

När värmen (solenergin) har fångats upp kan den ännu inte användas för att värma upp huset eftersom den inte är stark nog. Värmepumpen arbetar då på att få upp värmens temperatur. Värmen åker in i pumpen och där utsätts den för högt tryck. Det höga trycket gör att värmen höjs och när den har nått rätt temperatur skickas den vidare in i ditt hus via ett vattenburet system som består av radiatorer och golvvärme – alternativt genom en fläkt om din värmepump är av modellen luft-luft. 

Reparera eller byta värmepump? 

Om din värmepump behöver repareras kan det vara svårt att bestämma om den ska servas eller bytas ut helt. Boka in ett servicebesök om du vill ha hjälp att bedöma detta. Det du framför allt bör ha svar på är hur stora reparationskostnaderna kommer att bli.

Andra vanliga frågor: Går det att byta ut den trasiga komponenten eller måste flera komponenter bytas ut? Hur gammal är värmepumpen? Kommer du att få en ny garantiperiod? Det kan vara bra att tänka på att (beroende på vilken leverantör du väljer) kan också en trygghetsförsäkring ingå under en period. Har energiförbrukningen ökat eller minskat? Planerar du att bygga ut huset?

Om svaret är ja på den sista frågan kan en ny värmepump vara mer effektiv eftersom att den då dimensioneras efter ditt nya energibehov. Det kan även vara bra att ha i åtanke att nyare värmepumpar även kommer med nya funktion som till exempel möjligheten till kyla samt distansstyrning.

Varför ska du byta ut din värmepump? 

Även om värmepumpar har lång livslängd, om du tar hand om den genom rengöring och service, lever den inte för alltid. Det finns flera fördelar med att byta värmepump eftersom värmepumpar också förbättras och utvecklas ständigt. 

Bättre effektivitet och en större besparing

Den största och mest betydelsefulla skillnaden är effektiviteten eftersom tekniken ständigt utvecklas för att optimera energiförsörjningen. En av anledningarna till att effektiviteten har förbättras är för att styrsystemen har förfinats rejält. Om du har en ny värmepump kan du, med stor sannolikhet, spara flera tusenlappar under åren jämfört med om du har en äldre pump.

Längre garantier vilket skapar en större trygghet

Branschen utvecklas och det gör också kvaliteten, försäkringsvillkor och garantier. IVT har till exempel 10 års garanti på sina värmepumpar och det finns även bra möjligheter till att skaffa ett förlängt skydd med hjälp av olika tilläggsförsäkringar.

Din uppdaterade värmeanläggning kommer att ge bra värme till en lägre kostnad under flera år framöver. 

Så vet du om du behöver byta värmepump

Tar du väl hand om din värmepump, kommer den hålla under flera år. Tyvärr har även värmepumpar en begränsad livslängd och hur bra du än tar hand om den, kommer den ändå behöva bytas ut till slut. Hur ska du då veta när det är dags att byta? Det finns några varningstecken som du kan hålla utkik efter:

  • Du kan inte lita på effekten längre

Om du märker att din värmepump börjar arbeta på ett osammanhängande sätt kan det vara dags att byta värmepump. Detta kan du märka genom att värmepumpen producerar kyla när du vill ha värme, eller tvärtom.

  • Värmepumpen börjar låta eller bete sig konstigt 

Börjar din värmepump att låta konstigt eller det sprider sig en märklig lukt i huset, då kan det också vara tecken på att det är dags att byta värmepump. Om din värmepump däremot är relativt ny kan det vara tecken på att du inte har rengjort den optimalt eller att du inte har servat den korrekt. Utgå från hur gammal din värmepump är, så vet du om det är dags att byta ut den (eller serva den) om den börjar låta eller bete sig konstigt. 

  • Antal reparationer ökar mer och mer

I regel ska en värmepump servas regelbundet, helst var tredje eller vartannat år. Märker du att den börjar att krångla mer än vanligt eller att det krävs fler reparationer, då kan det vara dags att byta värmepump. Det kan vara ett tecken på att reparationerna inte räcker till på grund av att pumpen är för gammal eller helt enkelt bara är för utsliten. 

Fördelar med att byta värmepump

Vi har redan gått igenom det – men det tål att upprepas – det finns faktiskt flera fördelar med att byta ut din gamla värmepump till en ny. Här är de främsta fördelarna: 

  1. Effektivare

Nyare och moderna värmepumpar är vanligtvis väldigt energisnåla och har höga SCOP-tal. Det här gör att driftskostnaden är låg och du kan därför spara pengar under flera år framöver.

  1. Smartare

Nyare värmepumpar har många smarta funktioner. En sådan funktion är att du kan bevaka din nya värmepump via mobilen. Det här ger dig möjlighet att stänga av värmepumpen när du är bortrest, du kan också höja/sänka värmen medan du är på jobbet och du kan få larm i mobilen om något är fel med värmepumpen. Troligtvis kan du åtgärda felet själv, men annars brukar en tekniker kunna titta på din värmepump via ett datorsystem på distans. Med en ny smart värmepump är det alltså inte alltid nödvändigt att teknikerna gör hembesök.

  1. Mer flexibel

Många nyare värmepumpar går att använda tillsammans med andra energikällor, det går till exempel att kombinera en bergvärmepump med din solcellsanläggning. Vill du sänka dina energikostnader och samtidigt göra en insats för klimatet, kan det verkligen vara något för dig!

  1. Tystare

Normalt sett är nyare värmepumpar tystare än de äldre. Det här beror på att tekniken för att ljudisolera kompressorn och även kylkomponenterna har utvecklats med tiden.

Vad kostar det att byta värmepump? 

En värmepump

När du ska byta din värmepump brukar det endast vara själva värmepumpen som behöver bytas ut. Har du exempelvis bergvärme har energibrunnen och slangen en mycket längre livslängd än själva pumpen – ungefär 40 år eller mer.

Kostnaden för bytet kan variera beroende på vilken lösning som passar bäst för just ditt hus och dina behov. Räkna med att värmepumpen kommer ligga på mellan 70 000 – 100 000 kronor. Om det behövs kompletteringsborra (ifall du har bergvärme) kan ytterligare kostnader på 30 000 – 100 000 kronor tillkomma. Detta beror helt på hur mycket som behöver borras. 

För att få ett exakt pris för just ditt hus, behöver du kontakta en leverantörer som gör ett kostnadsfritt hembesök hos dig. Du kommer då att få ett prisförslag och en rekommendation om vilken värmepump som passar bäst i ditt fall. Det oftast bra att ta in åtminstone tre olika offerter från olika företag.

Vad ska du tänka på vid bytet? 

Innan du bestämmer vilken typ av värmepump du ska byta till finns det några punkter som det är bra att tänka på.

  • Har ditt hus renoverats eller byggts ut? 
  • Har du andra ytor som behöver värmas? Till exempel ett garage? 
  • Hur många är det som bor i huset? 
  • Hur mycket varmvatten behöver din familj? 
  • Behöver din familj ha kyla under sommaren? 
  • Behöver din familj ha kyla till andra utrymmen? Till exempel vinkällare? 
  • Om du funderar på en bergvärmepump, hur djupt borrhål finns det? 

Det här kan du göra för att öka livslängden på din värmepump

Det finns två saker som du kan göra för att din värmepump ska hålla längre och fungera på ett optimalt sätt. 

Regelbunden service

Desto mer du använder värmepumpen, desto viktigare är det med regelbunden service av den. Rekommendationen är att serva den åtminstone vartannat eller vart tredje år. Om du använder din värmepump som luftkonditionering under sommaren är det bra om du servar den mer frekvent. Genom noggrann rengöring och regelbunden service, kommer din värmepump att bibehålla effekten, hålla längre och samtidigt öka dina besparingar. 

Rengöring av värmepump hemma

När du inte rengör din värmepump regelbundet samlas det smuts och damm i dess filter. Ibland leder detta till att det börjar växa mikroorganismer i form av bakterier och svamp i pumpen. Om du har otur börjar dessa bakterier sedan spridas i luften inomhus som då blir förorenad. Rengör därför både innerdel och utedel av värmepumpen regelbundet. Det är inget roligt jobb, men det kommer att öka livslängden på din värmepump markant.