Renovera eller bygga nytt? Läs om för- och nackdelar

byggarbetsplats

Är du trångbodd och i behov av ytterligare utrymme eller vill du fräscha upp ditt hem? Frågan du behöver ställa dig är om du vinner på att renovera ditt befintliga hus eller om det helt enkelt är bättre att bygga helt nytt. Vi reder ut de olika vägarna mot målet nedan.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Vilket av alternativen du än väljer – att renovera eller bygga helt nytt – behöver du vara realistisk och ärlig mot dig själv. Har du erfarenhet av och kunskap om hur man bygger, kan du med gott samvete ta dig an en renovering. Vissa delar måste dock lejas bort, som exempelvis inkoppling och omdragning av el. Måste däremot stora delar av arbetet läggas ut på entreprenad kan det bli lika kostsamt att renovera som att riva och bygga nytt. Alternativt att köpa en tomt med ett nyckelfärdigt hus.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Ställ dig följande frågor:

 • Hur mycket av arbetet kan du göra på egen hand?
 • Hur stor budget har du att röra dig med?
 • Hur mycket kunskap har du om husbygge?

Förbered dig genom att följa nedan punkter, det gör det hela enklare:

 • Skriv en lista på saker du kan göra själv
 • Skriv en lista på användbara kontakter
 • Gör upp en realistisk budget
 • Om du måste låna – gör klart allting med banken
 • Gör upp en tidsplan
 • Involvera alla inblandade

Om du väljer att renovera

Se till att ta hjälp av yrkeskunnig person om du väljer att renovera. Det kan vara svårt att helt avgöra vad som kan och behöver göras innan man har haft en besiktningsman eller yrkeskunnig person på plats. Alltså en person som kan förutspå och upptäcka eventuella hinder, fel och brister såsom mögelangrepp, läckor, hussvamp med mera.

Kostnader växer gärna vid renovering

Räkna med att renoveringen kommer att kosta mer än det du budgeterat. En renovering kostar generellt 10 – 15 procent mer än vad man kalkylerat från början, då en sak ofta drar med sig en annan. Ett exempel kan vara att man bestämt sig för att måla alla innerdörrar. När de väl är på plats kommer golvlisterna att se slitna och tråkiga ut. Då vill du byta även dessa.

Läs mer: Så mycket kostar det att anlita hantverkshjälp

Så kan du finansiera renoveringen

Din bostad används som säkerhet av banken, därmed kan det finnas möjligheter att utöka bolånet. Så är fallet om bostaden har ökat i värde sedan du köpte den. Om du gör en så kallad omfattande värdering, det vill säga, tar dit en mäklare som ger ett uppskattat nypris på bostaden, kan detta ligga till grund för ett förnyat bolån. Omvärdera alltså huset för att på så sätt finansiera renoveringen.

Börja renovera

Börja renoveringen utvändigt och titta alltid på huset utifrån först. Det gör att du upptäcker eventuella läckor eller liknande som bör åtgärdas innan du sätter in ett nytt kök eller badrum. Andra smarta tips är att:

 • Ta in fler än en offert. Välj inte per automatik den billigaste, utan be om att få se intyg, referenser och omdömen. Gå även på känsla – dålig magkänsla brukar tyvärr visa sig stämma, och vice versa.
 • Följ din checklista. Om du ser till att följa din noggrant skrivna checklista inför renoveringen, slipper du oväntade kostnader och vet ungefärligt vad renoveringen kommer landa på. 

  Läs mer: Viktiga punkter att skriva ner på sin checklista
 • Gör tidskrävande uppgifterna på egen hand. Att betala hantverkare per timme är kostsamt, däremot är det mindre kostsamt att hyra maskiner och andra hjälpmedel för uppgifter du kan lösa själv. Ska du till exempel bygga ny altan kan du själv riva den gamla och spara flera tusen kronor.

Om du väljer att bygga nytt

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Det kommer att ta tid att bygga nytt samtidigt som det generellt sett kostar mer, men sedan har du ett helt nytt hus som verkligen är det du beställt och som ingen bott i tidigare. Bara den tanken är något som får allt fler att vilja bygga helt nytt. Läs mer om de olika vägarna mot ett helt nytt hus här nedan.

OBS! Detta är endast en kostnadsguide. Vill du direkt få kontakt med företag för offert kan du använda HelpHero.se, där du kostnadsfritt får prisförslag från flera lokala expertföretag.

Nyckelfärdigt hus eller bygga med lösvirke?

Köper du ett så kallat nyckelfärdigt hus kan det gå på omkring 5 månader att resa, dock behöver du beräkna extra tid för tomten att sätta sig. Att bygga hus med lösvirke tar generellt sett längre tid. När du köper ett nyckelfärdigt hus får du vanligtvis en rad tillval att välja mellan, men när du bygger från scratch är det du som måste planera och tänka igenom precis varenda detalj. Här är rådet att ta hjälp av en erfaren snickare alternativt en arkitekt så att du inte missar väsentliga detaljer.

Många väljer totalentreprenad. Det innebär att du skriver ett enda kontrakt, för att sedan lämna över ansvaret för hela byggprocessen, från första spadtaget till överlämning av nyckeln, samt ansvaret för det juridiska. Många byggfirmor hjälper dessutom till med ansökningar av exempelvis bygglov

Kostnadsfrågan viktig att ha i åtanke

Det kostar att bygga nytt, oftast mycket mer än att renovera. Men ett nybyggt hus är i princip fritt från underhåll i säkert tio år. Det faktum att du dessutom planerat, ritat, tänkt igenom och valt varje liten del av huset är mycket värt.

Lycka till med ditt val!

Läs mer: Tjäna pengar på din renovering