Frågor och svar

En husrenovering kan få även den mest motiverade personen att ta sig för pannan. Det är många frågor som ställs och svaren är tyvärr väldigt ofta: Det beror på. Sitter du just nu och googlar dig till väsentlig information och märker att du till slut har mer än 10 flikar öppna på din dator? Vi har försökt underlätta för dig och andra som planerar att renovera om hemma. Nedan hittar du därför frågor och svar som du kan tänkas ställas inför när en husrenovering ligger runt hörnet.

Husrenovering i 3 olika steg – med frågeställningar

En renovering kan tyckas innehålla tusentals punkter, men egentligen är de bara uppdelade i några få sektioner. Dessa kan sedan delas upp i mindre punkter för att du ska kunna tillgodogöra dig planeringen på bästa sätt. Sammanfattningsvis ska vi bearbeta 3 ämnen där frågorna hopar sig.

  • Planering
  • Vanliga frågor om försäkringar
  • Kostnader

Planering och tidsåtgång

Du har förmodligen redan lagt på minnet att en grundlig planering av renoveringen, är extremt viktig för att få alla bitar att falla på plats. Detta kan ibland tyckas en aning tråkigt men om du ser det från den ljusa sidan, så kan detta moment faktiskt vara riktigt skoj. Och när du fått svar på de stora frågorna så kan planeringen gå betydligt snabbare. Här är svaren på några återkommande frågor.

Hur mycket tid bör jag lägga ned på en planering?

Detta beror givetvis på hur mycket kunskap du besitter innan renoveringens början. Är du novis på området så kan du behöva avsätta flera månader till att samla in information, offerter, besiktningar och rådfrågningar. Du kan också behöva vänta till en viss säsong närmar sig för att renoveringen ska kunna påbörjas – som vår eller försommar. Räkna med några månader om du inte sölar för mycket.

Hur lång tid tar en omfattande renovering?

Detta är en svår fråga som egentligen inte har ett enskilt svar. En totalrenovering av ett gammalt hus kan i regel ta flera år om man inkluderar planeringen också. Om du anlitar duktiga hantverkare och har en perfekt planering bakom dig, så brukar endast renoveringen av själva huset ta cirka 4 – 6 månader – såvida det inte rör sig om ett komplicerat renoveringsobjekt. Här är några moment vars tidsåtgång uppskattas av experter – om du ligger i eller om hantverkarna jobbar heltid, vill säga:

  • Lägga om taket – cirka 1 månad
  • Byta fasad – cirka 3 veckor för ett medelstort hus (120 kvm)
  • Dränera källaren – cirka 2 veckor
  • Måla om huset – 2 veckor för en professionell målare, lite längre för en lekman
  • Byta elsystem – 3 dagar
  • Byta 10 fönster som är lika stora som tidigare fönster – cirka 1 vecka
  • Totalrenovering av badrum – cirka 1 månad
  • Köksrenovering (omfattande) – cirka 2 till 4 veckor

Obs! Dessa tidsbegrepp är baserade på heltidsarbete utan långa uppehåll. Tänk dock på att tidsplanen kan komma att förskjutas om det krävs torktider på grund av eventuella fuktskador.

Ta hjälp av en checklista inför renoveringen

Allt du behöver veta gällande försäkringarnas krav

Det gäller att vara utrustad och skyddad med en rad försäkringar när du renoverar. Men det kan också vara bra att veta vad de godkänner och inte, om något skulle gå fel.

Hur hittar jag en seriös hantverkare som är branschansluten?

När du anlitar en hantverkare måste denne vara behörig, annars kan fel som begås inte täckas av försäkringen. Det bästa du kan göra är att gå in på de respektive branschorganisationerna och se om företaget är listat där. Exempel på dessa organisationer är:

  • Säker vatteninstallation
  • Elsäkerhetsverket som ser över behörigheten hos elektriker
  • GVK om plastmattor och våtutrymmen
  • Måleribranschen

Vad menas med kvalitetsdokument?

Detta är det dokument som den branschanslutna hantverkaren ger dig när arbetet är klart. Med detta dokument vet du att kraven på installationerna samt branschregler är korrekt utförda och följda. Spara alltid dokumentet!

Vilka regler gäller för renovering av kök respektive badrum?

De flesta försäkringsbolag följer de regler som Boverket har satt upp. Det innebär att arbete i både kök och badrum, med våtmattor, tätskiktskrav och vatteninstallationer måste vara utförda enligt fackmannamässiga metoder för att försäkringen ska täcka eventuella brister. Har du själv den behörigheten så kan du ge dig på momenten, i annat fall ska en riktig yrkesman anlitas.

(Som en parentes så gäller samma fackmannakrav för elinstallationer.)

Du hittar mer information om försäkringar på vår sajt. Läs bland annat om: Viktiga försäkringar när du totalrenoverar huset

Jag bor i ett gammalt hus med plastmatta i trappen. Hur renoverar jag den för att få fram den gamla genuina träkänslan på bästa sätt?

En gammal trappa i trä.

Om du vill återställa den till ursprungligt skick kan du börja med att kontakta förra ägarna och höra dig för. Be gärna att få se gamla foton, så kan du bilda dig en egen uppfattning.

Nästa steg är att ta bort plastmattan så skonsamt som möjligt, för att se materialet under den. Om du avgör att träet är i gott skick behöver du få bort gammalt lim och jämnas till genom slipning. Är träet väldigt skadat och torrt kanske det inte går att restaurera, utan du måste istället klä om stegen med nya träskivor.

Undersök även om lister och sättsteg kan tas tillvara eller om dessa måste uppdateras med nytt trä. Byt ut de delar som behövs och planera färgsättningen av trappen. Kanske vill du ha lister, ledstång och sättsteg i vitt om trappstegen ska vara i oljat trä? Kanske vill du ta upp nyanser från den gamla tapeten i hallen? Det finns många bildredigeringsprogram du kan använda för att experimentera med färgsättningen. Här kommer också några inspirerande bilder.

Hur kittar jag om gamla träfönster?

1. Ta bort det gamla

Börja med att plocka bort det gamla kittet som sitter löst eller har spruckit. Om kittet är riktigt dåligt så är det bäst att ta bort allt. Använd en kittkniv. En stålspackel fungerar också, om den är tunn och smidig.

2. Grundmåla

Nästa steg är att rengöra ordentligt genom att skrapa bort lös färg. Slipa träytorna för att få en jämt yta. Täck för glasytorna med målartejp. Ändträ och skarvar bör målas med grundolja för att inte suga för mycket färg. Därefter ska du grundmåla alltför att förhindra att ämnen i kittet sugs upp av träet.

3. Kitta om

När grundfärgen är ordentligt torr kan du börja kitta. Till hjälp har du en kittspruta eller en kittkniv. Lägg på kittet jämnt i samma vinkel och tjocklek runt hela fönstret. Jämna till ytan med hjälp av kittkniven eller fingrarna, doppade i diskmedelsvatten.

4. Måla

Följ torktiderna för kittet, måla sedan fönstret två gånger med fönsterfärg för utomhusbruk, för bäst resultat. Låt torka ordentligt innan du börjar använda fönstren som vanligt. Nu har du fina fönster som håller fukten borta från träet och dina fönster håller sig fina många år till.

Ska jag renovera mina fönster eller köpa nya?

Vilka kostnader bör jag förvänta mig?

En rosa spargris.

En totalrenovering kan gå på allt från några hundratusentals kronor upp till över en miljon om du sätter tänderna i ett renoveringsobjekt. Är ditt hus av nyare modell och bara behöver lite färgklickar hit och dit eller mindre renoveringar, så behöver kalaset inte ens gå på 100 000 kronor. Allt beror på vilka material du behöver, eller vill ha. Det beror också på hur mycket du gör själv. Anlitar du hantverkare får du räkna med lite mer, men å andra sidan kan du utnyttja ROT-avdraget.

Ett litet tips är att gå in på Kostnadsguiden.se och räkna ut vad samtliga arbetsmoment eller projekt kan komma att kosta just dig.

Hur fungerar ROT-avdraget?

När du renoverar ditt hus eller lägenhet (om du äger den), så kan du använda dig av ROT-avdraget på 30 procent. Det får max uppnå en summa på 50 000 kr och gäller per person och år. ROT-avdraget är ganska smidigt då hantverkaren själv drar av det på fakturan.

Hur håller jag mig till budgeten på bästa sätt?

Många gnäller över hur dyr renoveringen blev i slutändan, men den som bör ha koll är givetvis du själv. Det är viktigt att inkludera allt i budgeten – materialkostnader, hantverksjobb och en marginal på cirka 10 – 15 procent. Här följer några tips:

  • Försök att se skillnad på viktiga och onödiga utgifter
  • Var inte rädd för att pruta
  • Ifrågasätt och var kräsen!
  • Jämför hantverkare, material och annat ordentligt!
  • Prioritera
  • Sälj gamla saker innan du köper nytt, för att på så vis bidra till renoveringskostnaderna

Så gör du upp en budget på bästa sätt

Våga fråga!

Även om du har lusläst böcker som ”Renovering för dumsnutar” eller ”Stora Renoveringshandboken”, så kan det vara bra att ibland få professionell rådgivning. Detta kan du boka på olika ställen som exempelvis försäkringsbolag där du tecknar försäkring i samband med din renovering. Detta är särskilt viktigt om du funderar på att ta itu med en del av momenten på eget bevåg. Vissa saker är nämligen otillåtna att göra självmant.

En rådgivare på ditt försäkringsbolag kostar vanligtvis ingenting, så det är inget du behöver lägga till i budgeten. På så vis får du också reda på alltifrån skadeförebyggande åtgärder och saker som inkluderas i försäkringen, till planering, struktur och materialval. Detta kan hjälpa dig att knyta samman alla de sektioner som tidigare nämnts i artikeln, och bidra till att din renovering går lättare att både påbörja och slutföra.