Renovera ditt kök – välj rätt köksstil

Köket är förmodligen det viktigaste rummet i våra hem. Där pågår en hel del händelser i vardagen genom åren. En köksrenovering kan därför vara på sin plats när vitvaror och funktioner börjar sacka efter. Att göra köket lite snitsigare och modernisera det ger dessutom en högre vinst vid en eventuell försäljning.

Det sägs att köket är hemmets hjärta. Det är den plats förutom sovrummet där vi älskar att vistas allra mest. Vi hjälper barnen med läxor, lagar mat, bakar inför helgdagar och för livliga diskussioner vid frukostbordet. Med det sagt, betyder det att vi måste ta väl hand om våra kök för att atmosfär och stämning ska bli lika bra som kökets funktioner. Då och då är det läge att fräscha upp köket med detaljer såsom nya knoppar, skåp eller nya vitvaror. I en del fall tränger sig dock även lusten på att helt enkelt blåsa ut köket och sätta in ett nytt. Då kan det vara intressant att se vilka stilar som gäller i dagsläget, vilka vi börjar tröttna på och hur vi kan modernisera köket till bästa möjliga pris.

Par njuter av kaffe i sitt lantliga kök

4 trendiga köksstilar just nu

Om du funderar på att blåsa ut ditt kök och ge dig på en totalrenovering, så kan det vara trevligt att veta vilka trender som ligger i tiden just nu.

 • Det skandinaviska kommer alltid att ligga svenska folket varmt om hjärtat, men det betyder inte att köket måste gå i vita nyanser. Tvärtom har detta blivit en stil som syns allt mindre.
 • En annan köksstil som börjar bli omtyckt är den industriella. Känslan av att befinna sig i ett proffsigt restaurangkök, bidrar till ännu mer matlagningslust. Det ser dessutom rent och prydligt ut.
 • En tredje stil som också är uppskattad är den rustika och den lantliga. Olika träslag och nyanser går hand i hand och ger ett häftigt djup i köket. På samma gång får du en gemytlig atmosfär.
 • Sist men inte minst har vi det minimalistiska köket. Här är mottot ”less is more”, kung.

Stilarna som köpare helst vill ha är de skandinaviska och de rustika. Sedan slänger många in influenser från andra håll. Det som verkar gå hem mest är sekelskifteskök (rustika kök) och de typiska nordiska köken. Man ser även tendenser att folk väljer att installera annorlunda köksmaskiner såsom en ångugn och en vinkyl i sina hem.

Förena dig med det skandinaviska

”IKEA-köket” och de ljusa detaljerna toppar fortfarande listorna – dock med trendiga detaljer. Här har till exempel konsten sin rätta plats, plantor ger ett ombonat intryck och färgklickar får köket att lyfta. Vill du behålla det svenska och skandinaviska på ett traditionellt sätt så går det lika bra. Huvudsaken är att du satsar på enkla former, ljusa nyanser (dock inte för mycket vitt) och stora stenskivor att arbeta på. Byt ut det vita mot grånande pasteller eller ljusblå nyanser och anpassa även väggar och golv. Vill du sedan sätta färg på tillvaron så kan du ta in gröna växter, lampor av stål o.s.v. Låt basen vara sober och typiskt svensk medan du smyger in annan inspiration i mindre detaljer. Använd materialen nedan för bästa resultat.

 • Ljust, kvadratiskt kakel
 • Marmorbänkar
 • Rostfritt stål
 • En smula trä på mindre detaljer
 • Bryt av med blå nyanser på väggar, skåp eller redskap

Restaurangkänslan – för dig som tar matlagning på största allvar

Blir du smått inspirerad när du ser de japanska kockarna laga till din mat innanför inglasat kök? Eller vill du ha ett bistrokök som är så praktiskt som möjligt så att du kan skvätta, kladda och få utlopp för din fantasi?

Då kan ett industriellt kök vara på sin plats, eller ett bistrokök som nämndes ovan. Här är det många metalliska detaljer som gör intåg. Stål varvat med trä, glas eller att hålla kökets bas i rostfritt material, är det som är lämpligast här. Det här köket kan kännas lite sterilt och avskalat för somliga men med lite kreativitet kan det industriella köket bli lika hemtrevligt som vilket annat kök som helst. Anledningen till att denna stil har letat sig in i svenska hem, har förmodligen att göra med alla matlagningsprogram som pryder tv-rutan. Sätt din egen prägel på det med en målad tegelvägg på ena sidan eller placera en imponerande köksfläkt över spisen.

”50 nyanser” av trä för ett lantligt och romantiskt kök

frukost bestående av våfflor och blåbär

Nåja, kanske inte just 50 nyanser men i alla fall två eller tre. Finessen med ett rustikt kök är att bevara det naturliga och ge rummet ett lyft genom att måla träslagen i olika nyanser eller behålla färgen och olja och lacka dem. På så vis får du ett färgsprakande kök utan att ha behövt använda penseln för mycket. Det rustika är ett säkert kort enligt experterna. Det är den trend som håller i sig allra mest. Såhär kan du skapa ditt kök för trendigaste känslan.

 • Måla basen ljusgrå eller vit
 • Ha arbetsbänkarna samt luckorna av mörkare trä
 • Vill du ha en ännu ljusare bas så kan du nöja dig med att sätta dit mörkare träknoppar på skåp och luckor
 • Satsa på köksbord och stolar i en avbrytande nyans eller annat träslag
 • Lek med obehandlade ytor
 • Sätt lite romantisk prägel genom belysning och köksattiraljer

Träslag att använda:

 • Furu
 • Ek
 • Ask
 • Lönn

Tips! Har du ett äldre hus med takbjälkar, så inkludera gärna dessa i köket

Det minimalistiska – less is more

Raka linjer, få detaljer och en enkel, smakfull stil. Detta är basen för det minimalistiska köket som både är älskat och hatat. Dock är detta en stor trend för tillfället – om det inte är superminimalistiskt, vill säga. Skippa krusidullerna med coola knoppar och synliga köksredskap. Kranar ska vara så enkelt utformade som möjligt, köksmöblerna ska vara strama och stilrena och färgerna gå i vitt, ljusgrått, eller metall. Säg adjö till konst på väggar, plantor i hörnen och häftiga belysningar. Allt ska gå ton i ton och se så rent ut som det bara går. Asymmetri är en dödssynd – här är det grafiska former som gäller till punkt och pricka. Materialen att använda är:

 • Stål
 • Marmor
 • Betong

Det är viktigt att poängtera att det minimalistiska köket inte ska vara ett tråkigt kök. I ett minimalistiskt kök ska få saker ligga framme, men det betyder inte att det inte innehåller väsentliga detaljer. Minimalistiska kök är ofta mer genomtänkta och planerade än andra köksstilar. Det kan t.ex innehålla fjärrkontroll till köksskåpen, infrästa grepp på luckornas undersida eller varför inte en låddämpare.

Köksö eller inte köksö – det är frågan

Många människor drömmer om ett stort kök med en köksö i mitten som adderas som detalj och som utgör pricken över i:et. Men hur är det egentligen? Är köksön ett måste i ett större kök eller är man lika inne om man slopar den? Faktum är att en köksö är en attraktiv detalj men kan lika gärna ersättas av ett funktionellt matbord med barstolar eller liknande. Om du emellertid inte kan frigöra dig från idén att bygga en köksö, så följer här nedan några tips.

Tänk så här:

 • Trender har en tendens att avlöpa varandra och ska du sätta in en köksö så bör det göras i harmoni med resten av rummet och närliggande rum.
 • Köksön är perfekt som en avgränsare i en lägenhet med stor planlösning men den ska också fylla sin praktiska funktion.
 • Fundera över om du ska laga mat på ön eller om du bara vill ha den som matbord.
 • Ska du laga mat på köksön så måste det finnas en ho och en spis där – i annat fall kan du orsaka en massa spill av hett vatten.
 • För bästa resultat – använd köksön till kompishäng istället där du dukar upp bufféer eller äter/dricker. Undvik en ho, ugn och spis – installera dessa i det vanliga köket. Dock kan du ha lådor och luckor i köksön där förvaring av allehanda ting är en smart lösning.

Låt dig ”köksinspireras” – utan att spränga plånboken med 3 enkla medel

Det här med köksrenovering kan kosta dyra pengar, men det behöver inte göra det. Med relativt små medel kan du få ditt gamla kök att stå ut och skina som pånyttfött. Det är fantastiskt hur mycket du kan göra själv bara genom att använda din fantasi. Små tillbehör till köket och lite ny färg kan få vilken besökare som helst att fråga dig om du skaffat lite nytt.

Läs mer: Så mycket kostar det att anlita hantverkare

Vilka detaljer gör störst förändring?

Det finns många små element som skänker ett nytt ansikte till ditt kök. Dessa små detaljer kostar i regel inte mycket alls och går att sätta dit helt på egen hand.

Måla om

Att ge en ny kulör åt dina köksskåp, måla väggarna i köket och fräscha upp alla ytskikt är en förträfflig idé. På så vis kan du även få ett billigt kök att se lyxigare ut. Ny färg ger en enorm förändring och kan till och med få ett rum att se större eller mindre ut. En stil som går hem för tillfället, är att bryta av ljusa nyanser med en starkare färg på vissa punkter för att få köket att sticka ut.

Marmorskivor 

Älskas av skandinaver överlag och är perfekta för att ge ett elegant intryck. De är stilrena och finns både i ljusa och mörka nyanser. I Sverige föredrar vi de ljusare. De är dessutom bra arbetsbänkar men det finns en hake: de tål inte starka syror som finns i läsk eller i citroner. Du måste därför rengöra skivorna direkt om du spiller. Dock enbart med ljummet vatten och lite diskmedel. De behöver också oljas in med särskild olja någon gång per år. Vill du vara på den säkra sidan kan du köpa en rostfri bänkskiva och sedan köpa till en marmorskärbräda att ha som snygg inredningsdetalj. Marmorskivornas pris kan skilja sig åt markant. Du behöver dock inte köpa den dyraste varianten utan satsa på en skiva för några hundringar. Det blir garanterat lika snyggt för det och ger en modern känsla.

Köp nya köksknoppar i stil med den nya andan

En så liten detalj som köksknoppar kan göra en stor skillnad. Lek runt med geometriska former eller sätt små färgklickar i ditt annars neutrala kök med hjälp av dessa. Det kommer knappt att kännas av i plånboken alls.

Förutom dessa exempel går det att modernisera ditt kök bara genom att ställa dit ett nytt köksbord, köpa nya stolar eller skapa ett blickfång med hjälp av personliga och designade brickor. Det finns massor av knep – det gäller bara att se sig omkring.

Köksstilar på nedgång

Som i allt annat går det trender som lyser upp för att sedan dala. Detsamma gäller för köksstilar. 

Smaken är som baken, heter det ju. Ett kök som du tycker är underbart kanske någon annan tycker är hiskeligt. En annan viktig faktor är att de trender som syns i inredningsmagasinen och som experterna menar att vi måste ha, kanske inte går stick i stäv med vad köparna faktiskt inhandlar. Så låt oss vara realistiska för en stund och se nedan vad köksrenoveraren avstår ifrån.

 • Alltför blanka kök och superminimalistiska kök går inte hem (stål är snyggt men bör brytas av med något annat material). Någon form av hemtrevnad är A och O, vilket kan vara svårt i hyper-avskalade kök.
 • ”Stängda” kök där det är svårt att använda rummet till något annat än att äta och laga mat. Det ska idag vara mycket luftighet i köken.
 • Kritvita kök från topp till tå

Följ ditt eget hjärta när du inreder ditt nya kök

Om vi ska vara riktigt ärliga så struntar många människor i trender och stilar i köket. Till och med det annars så impopulära funkisköket börjar klättra uppåt igen. Hur du inreder ditt kök är alltså helt och hållet din ensak och det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel. Om du dock vill vara i ropet och hänga med, så kan du läsa om ovanstående stilar och sedan piffa upp dem utefter ditt tycke och smak. Den tydliga tendensen är att folk lägger en allt större vikt vid effektiva köksredskap och nya maskiner som tidigare inte var lika intressant. Japanska knivar, vinkylar och kraftfulla köksassistenter är några ting som börjar ta plats i många svenska kök nuförtiden. Intresset för mat följer trenderna och trenderna följer intresset för mat. En annan uppåtgående trend är att inreda klimatsmart och hållbart, oavsett vilken del eller pryl det gäller.

Läs mer: Utnyttja vinden! Så renoverar du den på bästa sätt